Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kepentingan Kemahiran Komunikasi Di Tempat Kerja

Kepentingan Kemahiran Komunikasi Di Tempat Kerja

Pernahkah anda terfikir mengapa kebanyakan iklan pekerjaan memerlukan calon yang mesti mempunyai kemahiran komunikasi yang berkesan, walaupun semua orang melihat kenyataan ini sepanjang masa, hanya sedikit yang berhenti dan mempersoalkannya! Jadi apakah kepentingan kemahiran komunikasi di tempat kerja, dan mengapa anda memerlukan kemahiran ini untuk dapat melakukan kerja anda?

Kepentingan kemahiran komunikasi di tempat kerja terletak pada hakikat bahawa anda akan bekerja dengan orang lain, jadi sama ada anda seorang pembantu perkeranian atau pekerja industri, komunikasi adalah bahagian penting dalam pekerjaan anda. Seseorang tidak boleh mendakwa bahawa mereka boleh melakukan segala-galanya sendiri.

Berhenti dan fikirkan sejenak, walaupun anda mempunyai Syarikat anda sendiri, anda masih memerlukan bantuan orang lain untuk mempromosikannya dan menjalankannya setiap hari. Anda perlu dapat berkomunikasi dengan Syarikat lain untuk memperoleh bahan yang anda perlukan untuk memulakan pengeluaran.

Sekurang-kurangnya, anda perlu dapat berkomunikasi dengan orang lain, untuk memujuk mereka untuk menyokong perniagaan anda.

Berikut adalah beberapa contoh yang menunjukkan kepentingan kemahiran komunikasi di tempat kerja:

1. Komunikasi antara pejabat

Ini adalah contoh terbaik yang menunjukkan kepentingan kemahiran komunikasi di tempat kerja. Di pejabat, orang ramai sering menerima memorandum, surat dan jenis komunikasi antara pejabat lain, dan ini digunakan untuk menyelaraskan usaha orang yang membentuk pengurusan dan kakitangan Syarikat.

Komunikasi yang pantas dan tepat diperlukan untuk menjadikan Syarikat lebih cekap, yang bermaksud bahawa orang yang menghantar mesej harus mempunyai kemahiran komunikasi yang berkesan. Walau bagaimanapun, ini juga bermakna bahawa orang yang menerima mesej itu harus dapat mentafsirkannya dengan betul.

Sama ada anda seorang bos atau pekerja, kepentingan kemahiran komunikasi di tempat kerja haruslah jelas kepada anda. Orang ramai perlu berkomunikasi di dalam Syarikat, dan sebagai bos, anda perlu memberitahu orang bawahan anda apa yang anda ingin capai, dan sebagai pekerja, anda perlu memahami apa yang bos anda mahukan untuk anda lakukan.

2. Interaksi sosial

Walaupun desakan banyak Syarikat untuk menghapuskan hubungan peribadi di tempat kerja, pertalian masih akan terbentuk antara pekerja. Ini kerana pergaulan adalah bahagian yang wujud dalam menjadi manusia, dan keadaan sosial seseorang individu selalunya boleh menentukan kejayaan profesionalnya.

Kepentingan kemahiran komunikasi di tempat kerja ditunjukkan oleh betapa mudahnya orang yang mesra untuk maju dalam Syarikat. Seseorang, walaupun dia bekerja keras, akan merasa sukar untuk dinaikkan pangkat jika dia tidak mendapat sokongan daripada rakan sekerjanya, dan dalam keadaan itu, kunci untuk mendapatkan sokongan daripada rakan sekerja adalah melalui komunikasi.

3. Komunikasi syarikat

Syarikat memerlukan Syarikat lain untuk menjalankan perniagaan, dan ini telah disebutkan dalam bahagian pertama artikel ini, tetapi marilah kita menghuraikan perkara ini.

Tiada Syarikat boleh bertahan sepenuhnya dengan sendirinya, kerana setiap Syarikat memerlukan bahan mentah, peralatan dan perkara lain yang berkuat kuasa daripada orang lain, dan kepentingan penting kemahiran komunikasi di tempat kerja boleh didapati dalam senario ini.

Kesimpulannya, lebih ramai orang mesti dilatih untuk memahami kepentingan kemahiran komunikasi di tempat kerja!

Sangat sedikit pekerja memahami bahawa pekerjaan mereka selalunya boleh bergantung pada kemahiran ini, kerana keupayaan anda untuk menyampaikan mesej anda kepada orang lain, boleh menentukan betapa berkesannya anda sebagai pekerja yang dihargai untuk Syarikat tertentu anda.

Catat Ulasan for " Kepentingan Kemahiran Komunikasi Di Tempat Kerja"