Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Beberapa Mitos Dan Fakta Mengenai Kemahiran Komunikasi Berkesan

Beberapa Mitos Dan Fakta Mengenai Kemahiran Komunikasi Berkesan

Komunikasi, seperti banyak aktiviti kemanusiaan yang lain, mempunyai banyak mitos yang mengelilinginya. Sesetengah daripada mereka mempunyai asas dalam kebenaran, tetapi yang lain hanyalah rasionalisasi buta orang yang sanggup menggunakan sebarang alasan untuk mempromosikan perkhidmatan mereka.

Oleh itu, berikut adalah beberapa mitos dan fakta mengenai kemahiran komunikasi yang berkesan.

Mitos Tiada Siapa: Kemahiran komunikasi yang berkesan boleh menyelesaikan setiap masalah!

Fakta tentang kemahiran komunikasi yang berkesan ialah beberapa masalah tidak dapat diselesaikan, walaupun ia difahami dengan baik. Ada yang mengatakan bahawa satu-satunya sebab mengapa orang mempunyai begitu banyak masalah ialah mereka tidak dapat memahami antara satu sama lain, dan apabila anda memikirkannya, ini mungkin kelihatan benar di permukaan pada apa jua kadar.

Jika anda melihat sekeliling dengan baik, anda akan melihat bahawa kebanyakan masalah kami berpunca daripada kekurangan komunikasi dan pemahaman yang betul, tetapi kami akan mencadangkan bahawa walaupun semua orang dapat berkomunikasi dengan berkesan, kami masih akan mempunyai banyak perselisihan pendapat. .

Ia adalah fakta kehidupan yang tidak dapat dipertikaikan bahawa kita semua sememangnya berbeza, jadi walaupun kita semua entah bagaimana mula dapat membuat diri kita difahami dengan jelas, kita akan terus memegang pendapat kita sendiri mengenai perkara yang berbeza.

Berikut adalah ilustrasi:

Anda kebetulan menyukai epal, dan oleh itu anda berfikir bahawa ia adalah buah terbaik di dunia, tetapi orang lain berpendapat bahawa oren adalah buah terbaik di dunia, jadi intinya adalah, walaupun anda dapat berkomunikasi dengan berkesan dengan pihak lain, anda masih berkemungkinan besar tidak dapat mengubah pendapatnya.

Mitos Tiada Dua: Komunikasi lisan lebih berkesan daripada komunikasi bukan lisan! Kami yang selesa menggunakan kata-kata, mempunyai kecenderungan yang besar untuk mempercayai bahawa perkataan adalah cara komunikasi yang paling berkesan, dan oleh itu, kami cenderung untuk mencuba dan mengembangkan kemahiran komunikasi lisan kami dengan lebih berkesan.

Walau bagaimanapun, realiti kemahiran komunikasi lisan yang berkesan ialah mereka tidak dapat mencapai semua yang mungkin diperlukan.

Sudah tentu, kata-kata boleh mengatakan bahawa seseorang itu sedih misalnya, tetapi satu titisan air mata boleh melakukannya dengan berkesan, dan telah dikatakan bahawa gambar bernilai seribu perkataan, dan orang hanya berfikir bahawa komunikasi lisan adalah jenis yang terbaik sejak ini. adalah jenis komunikasi yang paling biasa dan secara sedar mereka gunakan. Namun, pernahkah anda menyedari betapa anda boleh memberitahu tentang orang lain hanya dengan melihat mereka? Mungkin tidak!

Sudah tentu, ini tidak bermakna komunikasi bukan lisan adalah lebih baik daripada menggunakan perkataan, dan kita harus sedar bahawa setiap orang menggunakan komunikasi lisan dan bukan lisan dalam kehidupan seharian mereka. Untuk bertanya mana yang lebih baik, oleh itu, adalah seperti bertanya kepada burung sayap mana yang lebih berguna untuk penerbangannya.

Mitos No Tiga: Keberkesanan komunikasi ditentukan oleh teknologi!

Bagi sesetengah orang, ini mungkin benar, dan pastinya teknologi hari ini membantu memastikan mesej tidak bercelaru, dan Internet secara khusus direka bentuk untuk membolehkan orang ramai menghantar mesej mereka dengan seminimal mungkin gangguan.

Walau bagaimanapun, ujian sebenar kemahiran komunikasi yang berkesan ialah bagaimana orang menentukan keberkesanan itu, contohnya, cara seseorang menghantar mesej dan cara orang lain menerimanya, menentukan kejelasan mesej itu. Persepsi kedua-dua penerima dan penghantar menentukan betapa utuh nya mesej itu apabila ia sampai ke destinasinya.

Hakikat kemahiran komunikasi yang berkesan ialah ia terletak pada seseorang untuk dicapai, dan tiada mesin yang dapat membantu menjadikan kemahiran komunikasi anda lebih berkesan jika anda tidak mengambil langkah untuk memperbaikinya sendiri.

Teknologi sudah tentu boleh menjejaskan komunikasi, dan memperbaiki saluran yang melaluinya proses itu mengalir, tetapi keberkesanan komunikasi yang baik masih terletak pada keupayaan orang sendiri untuk mengamalkannya.

Catat Ulasan for " Beberapa Mitos Dan Fakta Mengenai Kemahiran Komunikasi Berkesan"