Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kebahagiaan Adalah Pilihan

Kebahagiaan Adalah Pilihan

Terlalu ramai orang menghubungkan kebahagiaan mereka dengan faktor luaran. Kami terlalu mengambil berat tentang perkara mudah seperti berapa banyak wang dalam bank kami, berapa ramai orang mengambil berat tentang kami, dan sama ada kami mempunyai seseorang yang istimewa itu dalam hidup kami atau tidak.

Walaupun sesuatu yang baik adalah baik, ia tidak bermakna ia akan menggembirakan kita atau kekurangan sesuatu akan membuat kita sedih. Masalah timbul apabila kita menggunakan harta benda dan keadaan semasa kita untuk menentukan sama ada kita akan bahagia dalam hidup.

Memang mudah untuk membandingkan diri kita dengan orang lain atau membandingkan keadaan kita sekarang dengan impian kita, tetapi apabila kita melakukannya, mudah untuk mengabaikan bahagian yang baik dalam hidup kita dan hanya fokus pada kekurangan kita. 

Sangat mudah untuk melupakan semua orang yang menyayangi anda dalam hidup anda apabila anda hanya menumpukan pada jumlah wang yang anda peroleh berbanding dengan orang lain.

Dengan membandingkan diri kita dengan orang lain dan memberi tumpuan kepada apa yang kita tidak ada, kita mula merendahkan keadaan mental kita dan berfikir secara negatif. 

Mungkinkah kita tidak cukup bernasib baik untuk mempunyai kehidupan yang baik? Adakah kita tidak cukup bijak? Mungkin kita tidak mempunyai bakat yang sesuai untuk berjaya dalam hidup.

Memberi tumpuan kepada perkara ini, melihat perkara negatif, dan mengeluh tentang kehidupan adalah cara yang pasti untuk kemurungan, walaupun kehidupan anda secara keseluruhan sebenarnya berjalan dengan baik.

Kehidupan adalah kompleks. Apa sahaja boleh berlaku. Kami boleh mencuba yang terbaik untuk meramalkan dan mencipta masa depan yang selalu kami inginkan, tetapi akan sentiasa ada ketidakpastian dan peluang di luar sana. Hidup ini penuh dengan suka dan duka, kita semua ada.

Hanya kerana anda kurang nasib anda sekarang tidak bermakna anda harus berasa sedih mengenainya atau menyerah padanya, perkara-perkara berlaku. Anda tidak boleh membiarkan emosi anda ditentukan oleh sama ada anda mempunyai hari yang baik atau buruk. 

Jika anda melakukannya, anda perlu bersedia untuk banyak perubahan mood yang gila kerana mereka pasti akan mengikuti anda dengan cara berfikir sedemikian.

Pasti mood kita mungkin dipengaruhi buat sementara waktu oleh perjalanan rollercoaster jangka pendek kehidupan. Tetapi kebahagiaan jangka panjang adalah pilihan. Hanya anda yang boleh memutuskan sama ada anda akan membiarkan perpisahan itu atau rentak buruk menghalang anda daripada terus hidup.

Hanya anda yang boleh membuat keputusan untuk bahagia dan jatuh cinta dengan cabaran hidup daripada mengeluh tentangnya.

Kebahagiaan tidak semestinya tentang harta benda, malah tidak sepatutnya. Kebahagiaan datang dari dalam. Baca artikel saya tentang cara mencari ketenangan batin untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang perkara ini.

Kebahagiaan adalah komoditi yang boleh dinikmati tanpa mengira status pendapatan atau gaya hidup anda. Tidak kira apa yang dilemparkan oleh kehidupan kepada anda atau bagaimana nasib anda kebelakangan ini. Anda hanya perlu belajar mencintai diri sendiri dan dunia di sekeliling anda.

Mengekalkan sikap positif dan mencari penyelesaian kepada masalah anda sebelum membuang tuala bukan sahaja boleh memberi kesan besar kepada kesihatan dan kejayaan anda dalam hidup. Ia juga boleh memberi kesan kepada perasaan gembira anda semasa berada di sekeliling anda. Ia menjadikan hidup lebih baik dan menjadikan dunia tempat yang lebih berkuasa untuk didiami.

Percaya bahawa anda mampu melakukan perkara yang hebat dan belajar untuk jatuh cinta dengan kehidupan. Anda hanya mendapat satu pukulan dalam kehidupan ini; adakah anda mahu menghabiskannya dengan sedih dan sengsara atau optimis dan gembira?

Pilihan terpulang kepada anda. Hanya anda yang boleh memutuskan sama ada anda mahu membiarkan perkara kecil mengganggu anda atau sama ada anda mahu memeluk dunia dan semua keajaiban yang dibawanya.

Apabila anda melihat kehidupan dari skala besar, ternyata perkara kecil tidak begitu penting. Jadi anda terlepas bas atau memperbodohkan diri anda di khalayak ramai, masalah besar, masa berlalu orang lupa dan anda dapat mengatasinya.

Perkara-perkara besar dalam kehidupan sebaliknya seperti keluarga, rakan, dan minat anda, akan sentiasa kekal di sana. Mereka akan sentiasa ada, masih penting bagi anda seiring dengan berlalunya tahun.

Adakah anda benar-benar mahu terlepas perkara besar hanya kerana anda terlalu sibuk memberi tumpuan kepada perkara buruk? Atau adakah anda mahu kekal positif, mencari perkara yang anda inginkan daripada kehidupan dan belajar untuk mencintai setiap saat yang anda ada di bumi ini?

Kita tidak boleh sentiasa mendapatkan semua yang kita mahu, tetapi kita boleh gembira dan belajar untuk menerima kehidupan kita untuk apa yang ditawarkannya. Kebahagiaan adalah pilihan, dan ia adalah pilihan yang kita semua perlu buat setiap hari dalam hidup kita. Apa yang akan anda pilih? Adakah anda mahu bahagia?

Catat Ulasan for " Kebahagiaan Adalah Pilihan "