Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana Mengatasi Rasa Malu?

Bagaimana Mengatasi Rasa Malu?

Bagaimana untuk mengatasi rasa malu? Jika anda boleh menjawab soalan itu, ia akan membawa kepada banyak kemungkinan baharu daripada bertemu orang yang menarik, untuk menjalinkan hubungan baharu, dan juga untuk membantu anda maju dalam kerjaya anda.

Kebanyakan orang yang mengenali saya mungkin beranggapan saya seorang yang peramah, tetapi saya mempunyai saat-saat kelemahan saya di mana saya berasa malu untuk bertemu orang baru atau mengatakan apa yang saya mahukan juga.

Ia adalah masalah sebenar dan boleh menjadi kemunduran, itulah sebabnya saya telah memutuskan azam tahun baru saya adalah untuk memusnahkan sepenuhnya "kemaluan" saya dan menjadi seorang yang lebih tegas.

"Orang asing ialah kawan yang belum anda temui"

Sebabnya adalah kerana saya memahami potensi pertumbuhan yang menakjubkan dan peluang baharu yang boleh datang kepada saya dengan menembusi halangan ini. Antara kelebihan menghilangkan rasa malu saya ialah;

• Mendapat Rakan Baru

• Mencari Kekasih Baru

• Berpotensi Mengenali Beberapa Orang Penting

• Mempelajari Lebih Lanjut Tentang Orang Lain dan

• Belajar Tentang Peluang Baharu Daripada Orang Lain

Mengatasi rasa malu hanya mempunyai kesan sampingan yang positif dan ia merupakan kawasan pertumbuhan yang boleh dilakukan oleh ramai orang dan harus bertambah baik. Soalan seterusnya adalah untuk melihat bagaimana kita sebenarnya melakukannya.

Bagaimana Mengatasi Rasa Malu?

Terdapat beberapa teknik yang saya percaya akan membantu saya mengatasi rasa malu saya sepenuhnya, dan ia telah melakukan keajaiban dalam menjadikan saya seorang yang lebih mesra berbanding saya dahulu.

Sedar Bahawa Orang Lain Mempunyai Rasa Tidak Selamat Sendiri

Salah satu bahagian yang paling sukar untuk bercakap dengan orang baru ialah anda tidak mahu kelihatan bodoh. Atas sebab tertentu kita sebagai manusia tidak mahu kelihatan seperti orang bodoh di hadapan orang lain. Ini benar walaupun mereka adalah orang yang mungkin tidak pernah kita lihat lagi.

Perkara yang memudahkan saya bercakap dengan orang yang tidak dikenali ialah saya memahami betapa kebanyakan orang tidak selamat. Mereka mungkin tidak memikirkan anda dan semua perkara yang tidak kena dengan anda sama seperti mereka memikirkan diri mereka sendiri dan bagaimana mereka boleh membuat kesan pertama yang sempurna.

Tidak ada gunanya takut dengan pendapat orang lain tentang anda jika anda hanya melihatnya dari perspektif mereka. Mereka mungkin sama pemalu seperti anda, mereka berkemungkinan besar bimbang tentang apa yang anda fikirkan, dan mereka hampir pasti berusaha keras untuk menarik perhatian anda dan membuat anda berfikir bahawa mereka adalah "orang yang cool" seperti anda bersama mereka.

Jangan risau sangat, kita semua manusia dan kita semua mempunyai emosi yang sama. Tidak kira betapa kerennya anda menganggap seseorang itu, betapa panasnya mereka, atau betapa pentingnya mereka. Kita semua adalah daging dan tulang; kita semua setaraf sedikit sebanyak.

Beritahu Diri Sendiri Anda Keluar

Minda separa sedar anda boleh menjadi kuasa yang sangat kuat dan anda mempunyai keupayaan untuk mengemudi kuasa kuat itu ke mana-mana arah yang anda mahukan.

Hanya dengan memberitahu diri anda bahawa anda suka bergaul dan anda suka bertemu orang baru, anda akan lebih mudah untuk keluar dan melakukannya jika anda duduk di sekeliling perkara yang merumitkan.

Fikiran anda boleh menjadi musuh terbesar anda atau aset terbesar anda. Secara peribadi, saya lebih suka ia bekerja untuk saya daripada menentang saya.

Sedari bahawa Anda Menarik

Kadang-kadang sukar untuk bercakap dengan orang baru kerana anda takut anda tidak mempunyai apa-apa yang menarik untuk dibincangkan atau anda bukan jenis lelaki yang suka didengari.

Melainkan anda telah tinggal di dalam gua selama 10 tahun yang lalu dan tidak mempunyai hubungan dengan sesiapa atau apa-apa pada masa itu, saya pasti anda telah melakukan beberapa perkara yang menarik.

Adakah anda mempunyai bakat yang hebat? Pernahkah anda mendengar khabar angin baru? Apakah perkara lucu yang telah berlaku dalam hidup anda? (dan dengan cara ini, jika anda telah tinggal di dalam gua selama 10 tahun yang lalu itu cerita yang cukup menarik dengan sendirinya).

Setiap orang mempunyai sesuatu yang menjadikan mereka unik dan menarik. Dan jika anda tidak dapat memikirkan apa-apa, minta orang lain bercakap tentang diri mereka sendiri. Orang sentiasa suka bercakap tentang diri mereka sendiri dan suka orang yang berminat dengan apa yang mereka katakan.

Fokus Pada Belajar Dan Mengalami Perkara Baharu

Kebanyakan orang takut untuk menjadi terlalu suka bergaul kerana ia terlalu jauh daripada kebiasaan. Anda tidak sepatutnya bercakap dengan orang yang tidak dikenali semasa duduk di dalam bas atau semasa berjalan di jalan bukan?

Perkara yang menarik ialah, orang yang mengabaikan norma sosial selalunya adalah orang yang paling ramai kawan dan hubungan yang terbaik. Ini kerana mereka tidak bimbang tentang apa yang orang lain fikirkan atau cara mereka harus muncul di khalayak ramai.

“Jangan bercakap dengan orang yang tidak dikenali…melainkan jika anda mahu bertemu sesiapa pun.” By Demetri

Sebaliknya mereka memberi tumpuan kepada pembelajaran dan mengalami perkara baru dalam hidup. Apabila anda memberi tumpuan kepada pengalaman, anda menyedari bahawa norma sosial adalah tidak berguna. Mereka menghalang anda daripada mengambil peluang dan daripada mengejar perkara yang sebaliknya akan anda kenakan terus.

Daripada bimbang tentang penampilan anda, fokus pada pengalaman yang ingin anda alami sekarang dalam hidup anda. Adakah anda mahu bercakap dengan orang rawak di pesta itu? Atau adakah anda mahu berdiri di tepi kelihatan keren kerana anda sedar anda tidak akan ditolak jika anda berdiri di tepi?

Fikirkan tentang apa yang anda mahu lakukan, pengalaman yang anda ingin miliki, dan kemudian kejar mereka! Itulah rahsia kehidupan yang kaya dan bahagia.

Ikuti Terus

Jika anda ingin bercakap dengan seseorang yang baru atau anda ingin bertanya kepada seseorang yang anda tahu soalan penting adalah penting untuk anda benar-benar mengikutinya. Jangan hanya melalui separuh jalan dan kemudian tiba-tiba berpaling dan pergi, itu tidak membawa anda ke mana-mana.

Sekali lagi jika anda berundur, ia menguatkan kepercayaan anda bahawa anda pemalu dan anda tidak mampu menangani isu penting. Jika anda akan melakukan sesuatu maka ikutilah sudah. Walaupun ia tidak berjalan seperti yang anda rancangkan, anda masih membina watak dan mengukuhkan tabiat baik yang hanya akan memberi manfaat kepada anda pada masa hadapan.

Terima Penolakan

Jika seseorang menolak anda atau tersinggung dengan sikap bergaul anda maka itu adalah masalah mereka. Adakah anda benar-benar mahu mempunyai orang yang menjauhkan diri daripada orang yang keluar dalam hidup anda?

Tidak, anda ingin menikmati kehidupan yang menyeronokkan yang dipenuhi dengan orang yang menyeronokkan dan menarik di dalamnya. Satu-satunya cara untuk mendapatkannya ialah berseronok dan menarik diri anda dan melihat siapa yang anda tarik. 

Orang yang mempunyai getaran yang tinggi dalam kehidupan menarik orang lain dengan getaran yang tinggi dan mereka menolak orang yang mempunyai getaran rendah.

Jangan berasa sedih apabila orang menolak anda kerana anda tidak mahu orang itu dalam hidup anda menjatuhkan anda.

Ingat Bahawa Semua Orang Mahukan Interaksi Sosial Dalam Sebarang Jenis

Anda tidak boleh berasa sedih untuk bersikap mesra dan bercakap dengan orang baharu. Kami adalah haiwan sosial; kita mahukan cinta, kawan, persefahaman, dan simpati. Kami mahu orang lain berada di sana dalam hidup kita dan menjadikan dunia kita lebih menarik.

Saya pasti anda akan mendapati bahawa kebanyakan orang cukup terbuka di dunia ini. Sesetengah orang malu, tetapi semua orang mahukan interaksi sosial.

Letakkan Diri Anda Dalam Situasi Tidak Selesa

Seperti yang saya bincangkan dalam artikel saya tentang cara mendapatkan keyakinan, jika anda ingin mengatasi rasa takut melakukan sesuatu penyelesaian terbaik anda ialah mula melakukan perkara yang anda takuti.

Jika anda meletakkan diri anda dalam situasi yang anda tidak boleh berundur, rasa apa? Ia akan menjadi lebih mudah dan lebih mudah untuk terus melakukannya pada masa hadapan. Jika anda sentiasa bercakap dengan orang baharu dan bersikap mesra maka akan menjadi lebih mudah untuk terus bersikap mesra dan bercakap dengan orang baharu.

Sedar Bahawa Anda Tidak Akan Berada Di Sini Lagi

Ini bagi saya adalah salah satu pendorong terbesar untuk menjalani kehidupan saya seperti yang saya mahu menjalaninya. Saya faham bahawa saya tidak akan berada di sini lagi dan saya tidak mahu melihat kembali kehidupan saya dengan penyesalan.

Saya tidak mahu melepaskan peluang saya untuk bertemu orang baru dan membina hubungan baru. Saya ingin melihat kembali kehidupan saya dan berkata, "Saya pasti mempunyai masa yang baik" daripada melihat kembali dan berkata "Saya harap saya akan mengambil lebih banyak peluang."

Masa untuk saya mengambil peluang itu dan mula menjalani hidup saya dengan potensi penuh adalah sekarang. Saya di sini untuk mengalami perkara baru dan berkembang sebagai seorang manusia. Satu-satunya cara yang boleh saya lakukan ialah mula melakukan perkara yang saya takuti. 

Catat Ulasan for " Bagaimana Mengatasi Rasa Malu? "