Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana Menjadi Orang yang Positif?

be-positive

Anda menjadi apa yang anda fikirkan! Jika anda kebanyakannya berfikiran positif maka anda sedang menarik ke dalam peristiwa positif realiti anda dan orang yang boleh membantu anda maju dalam hidup dan mencapai impian anda.

Sebaliknya jika anda mencemarkan fikiran anda dengan kebanyakan pemikiran negatif maka anda menarik perkara negatif ke dalam realiti anda yang mungkin menghalang anda daripada mencapai matlamat anda dan menghalang anda daripada mencari kebahagiaan sebenar.

Mengeluh mempunyai kesan negatif pada kehidupan anda, manakala belajar bagaimana untuk mencintai diri sendiri tanpa syarat dan berfikir secara positif boleh mendorong anda lebih jauh daripada yang anda bayangkan.

Kunci kejayaan adalah bersikap optimis dan tidak pernah memandang rendah apa yang anda mampu. Jika anda tidak boleh berfikiran positif, anda tidak akan menemui peluang yang boleh membantu anda lebih jauh dalam hidup. 

Ini juga bermakna lebih sukar untuk mengejar peluang yang anda temui kerana jika anda tidak boleh berfikiran positif maka anda tidak akan dapat mengekalkan usaha dan kesanggupan yang diperlukan untuk meneruskannya.

Apabila anda belajar bagaimana menjadi positif, anda mula menarik perkara ke dalam hidup anda yang boleh membantu anda maju lebih jauh. Jadi, bagaimana anda boleh melakukan ini? Apakah beberapa strategi untuk mengurangkan jumlah pemikiran negatif yang anda lakukan dan meningkatkan jumlah pemikiran positif yang anda lakukan?

Kelilingi Diri Anda Dengan Orang yang Positif 

Sukar untuk bersikap positif apabila orang di sekeliling anda sentiasa menjatuhkan anda. Realiti anda banyak dibentuk oleh rakan dan keluarga anda kerana mereka adalah orang yang mempengaruhi pemikiran anda. 

Mereka sama ada membina anda untuk ingin berjaya dan mengejar impian anda atau menghancurkan anda untuk membuat anda mahu berputus asa dalam kehidupan.

Naluri semula jadi kita ingin menyesuaikan diri dengan orang ramai dan berada pada tahap yang sama seperti orang lain. 

Jika anda sentiasa dikelilingi oleh orang yang sentiasa merungut atau yang sentiasa menjatuhkan anda maka anda secara tidak sedar akan mewarisi beberapa pemikiran negatif itu. Adalah wajar bahawa persekitaran anda membantu membentuk keperibadian anda, dan oleh itu kehidupan anda.

Ia juga lumrah bagi orang ramai untuk tidak mahu berasa ketinggalan. Jika anda merancang perubahan besar dalam hidup anda dan cuba melepaskan diri maka orang negatif hanya akan menghalang anda. Mereka akan memberitahu anda bahawa ia tidak boleh dilakukan dan memberi anda alasan untuk berhenti mencuba.

Orang yang negatif menjadikannya sukar untuk membebaskan diri, mencari peluang, dan memberi tumpuan kepada sisi positif kehidupan.

Orang yang positif adalah sebaliknya. Apabila anda mengelilingi diri anda dengan orang yang positif, anda mendapat sokongan, tenaga dan peluang baharu. Orang yang positif akan membantu anda meningkatkan kesihatan, kewangan, perhubungan dan kehidupan anda secara umum.

Mereka akan memberi anda tenaga dan inspirasi yang diperlukan untuk membantu kekal bertahan semasa masa sukar dan berkembang semasa masa baik. Rakan-rakan yang positif memahami, dan mereka akan cuba menarik anda ke sana bersama mereka supaya anda boleh mencapai tahap baharu yang tidak pernah anda fikirkan sebelum ini.

Agak sukar untuk mencari kawan baharu dan mengucapkan selamat tinggal kepada orang dalam hidup anda yang sentiasa membawa negatif ke dalam bilik. Tetapi perlu jika anda ingin belajar menjadi positif. 

Anda tidak boleh bersikap positif apabila orang dalam hidup anda sentiasa mencemarkan fikiran anda dengan fikiran negatif dan menahan anda. Jika anda berada dalam situasi ini anda perlu melepaskan diri.

Cara terbaik untuk melakukan ini ialah belajar untuk mengekalkan sikap positif dalam hidup anda. Ini akan menarik lebih ramai orang yang positif kepada anda. Kongsi dengan orang lain, dermakan masa anda, jemput orang yang positif untuk melepak dengan anda dan rakan anda, dan sedar bahawa orang yang positif ada di luar sana dan mereka ramai.

Lambat laun anda akan mendapati bahawa semakin anda kekal positif, semakin ramai orang yang positif yang anda akan tarik ke dalam hidup anda. Anda juga akan mendapati bahawa orang negatif dalam hidup anda sama ada akan menukar pemikiran mereka dan mula berfikir dengan lebih positif atau mereka akan hilang sepenuhnya daripada realiti anda.

Getaran positif kadangkala menakutkan orang yang tidak memahaminya. Segala-galanya berlaku bersama-sama, apabila anda memberi tumpuan kepada mengelilingi diri anda dengan orang yang positif, ia sudah pasti akan membantu anda untuk berfikir lebih positif kerana pengaruh mereka menular kepada anda.

Fokus Pada Fikiran Positif

Malah orang yang paling optimistik di sekeliling mempunyai pemikiran yang buruk di sana sini. Perbezaan antara optimisme dan pesimisme ialah kekerapan anda mempunyai pemikiran ini dan berapa banyak penekanan yang anda berikan pada setiap pemikiran.

Kunci untuk menyingkirkan pemikiran negatif bukanlah untuk menghapuskannya sepenuhnya dari fikiran anda. Fikiran buruk adalah sesuatu yang berlaku secara semula jadi dan oleh itu beberapa fikiran negatif akan sentiasa terlintas di fikiran anda tidak kira berapa kerap anda cuba mengelak daripada mengalaminya. 

Jika anda melakukan perkara yang sama yang mungkin anda lakukan dengan tabiat lain (ganjaran dan hukuman) anda mungkin tidak akan sampai ke mana-mana.

Jika anda memutuskan untuk menghukum diri anda untuk setiap pemikiran negatif yang anda miliki, itu tidak akan berkesan. Dengan melakukan ini, anda membawa lebih banyak negatif ke dalam realiti anda kerana anda memberi tumpuan kepada negatif. 

Anda mengandaikan bahawa anda mesti bersalah atas fikiran buruk yang anda miliki dan bahawa anda adalah orang yang perlu membayar harganya.

Menghukum diri sendiri apabila anda mempunyai pemikiran negatif tidak akan membantu anda menjadi lebih optimis sama sekali, kerana tindakan yang ingin menghukum diri sendiri atau berasa buruk kerana memikirkan fikiran negatif adalah pemikiran negatif itu sendiri.

Jawapan untuk berfikir secara lebih positif bukanlah untuk memberi tumpuan kepada tidak berfikir secara negatif, itu akan berlaku. Jawapannya ialah fokus pada yang positif.

Setiap kali anda mempunyai pemikiran yang positif, kembangkannya, biarkan ia berkembang, dan cuba cabangkannya. Sebagai contoh jika anda mempunyai pemikiran tentang kemungkinan peluang yang anda boleh pergi selepas memegang pemikiran itu.

Tuliskannya, kembangkannya dengan melihat cara anda boleh meningkatkan peluang itu atau mencari peluang lain yang berkaitan yang boleh anda cari. Tumpukan pada pemikiran itu dan sumbang saran dengannya, lihat ke mana ia membawa anda.

Sebaliknya, apabila anda mempunyai pemikiran negatif, jangan menghukum diri anda kerana memilikinya. Biarkan ia berlalu. Jangan memberi banyak perhatian, jangan fokus padanya atau mengakuinya lebih daripada dua saat yang diperlukan untuk terlintas di fikiran anda.

Sebaliknya teruskan menumpukan seluruh tenaga anda untuk kekal positif dan mengembangkan idea positif yang anda miliki.

Ingat otak anda adalah otot, apa yang kita tidak gunakan kita hilang. Jika kita meletakkan sedikit pengaruh pada pemikiran negatif kita akhirnya fikiran itu akan hilang dan kurang memberi kesan kepada kehidupan anda.

Apabila anda memberi tumpuan kepada yang positif, anda akan mendapati bahawa mempunyai pemikiran positif menjadi lebih mudah, mencari peluang dan kegembiraan menjadi sesuatu yang lebih biasa dalam hidup anda. 

Optimisme adalah penyakit, dan apabila anda mencapainya, ia akan berkembang ke semua bidang kehidupan anda. Lebih banyak anda fokus padanya lebih cepat ia akan berkembang.

Sedari Kehidupan Adalah Satu Permainan

Anda tidak perlu berasa sedih tentang kehidupan apabila keadaan tidak sesuai dengan keinginan anda atau apabila keadaan berubah. Dunia sentiasa berubah, kehidupan tidak pernah duduk diam, dan jika ada satu perkara yang boleh kita ketahui dengan pasti, esok adalah hari yang berbeza sedikit daripada hari ini.

Kunci kepada kehidupan adalah untuk melihatnya sebagai permainan yang boleh anda menangi. Daripada takut dengan cabaran halangan harian yang menghampiri anda, sahut cabaran itu. Belajar untuk jatuh cinta dengan kehidupan dan semua cabaran yang dibawanya.

Sebabnya terdapat begitu banyak perubahan dan begitu banyak halangan di dunia ini bukan supaya kita akan sakit kepala, tetapi supaya kita boleh berkembang dan berkembang. Dunia yang sentiasa berubah ini adalah sesuatu yang perlu kita miliki jika kita ingin mengikuti impian kita dan menjadi jenis orang yang kita inginkan.

Jika keadaan stabil, tidak akan ada peluang. Dunia kita akan menjadi membosankan, membosankan, dan tidak mempunyai tujuan. Kehidupan memerlukan semacam perubahan untuk membolehkan orang baharu menjadi pemimpin dan mengalami perkara baharu. Perubahan juga boleh membantu anda mendorong ke arah yang betul apabila anda terlalu takut untuk melakukannya sendiri.

Mencipta realiti anda sendiri adalah sesuatu yang hanya mungkin hasil daripada perubahan ini. Daripada menumpukan perhatian kepada perkara buruk yang berlaku, fokus pada mencipta rancangan hidup anda dan mencari landasan yang anda mahu berdiri.

Terimalah bahawa hidup adalah permainan, dan terimalah bahawa anda mengawal realiti anda sendiri. Jika anda kalah dalam permainan jangan berkecil hati. Kita semua mempunyai bonggol di sepanjang jalan, kita semua melakukan kesilapan.

Daripada mengasihani diri sendiri dan bukannya menumpukan pada yang buruk, sedar bahawa anda hanya membuat keputusan yang salah di suatu tempat. Cari tahu apa itu dan ingat. Ubah ia, lakukan sesuatu yang berbeza lain kali.

Kehidupan adalah sesuatu yang bertujuan untuk mengajar kita. Apabila kita belajar dari masa lalu kita dan meletakkan apa yang kita pelajari ke dalam masa depan kita kemungkinan kita hampir tidak terhad.

Carilah Peluang 

Walau apa pun yang berlaku sentiasa ada peluang. Anda mungkin pernah mendengar ungkapan, "apabila Tuhan menutup pintu, Dia membuka tingkap" walaupun anda mungkin tidak mengetahuinya pada masa itu, setiap kali sesuatu yang buruk berlaku dalam hidup anda ada cara untuk pulih daripadanya dan menjadi lebih kuat.

Apabila saya melihat kembali kehidupan saya sendiri, banyak perkara yang telah menyebabkan saya banyak kesakitan dan penderitaan, sebenarnya ternyata menjadi perkara yang baik. 

Kadang-kadang saya memerlukan sedikit tendangan, saya perlu melihat pintu tertutup untuk menyedari bahawa ada pintu yang lebih besar di sebelahnya, yang saya abaikan kerana saya selesa dalam hidup saya.

Kadang-kadang anda perlu didorong sedikit hanya untuk melihat apa yang ada di hadapan anda. Kebanyakan kita mempunyai lebih banyak potensi daripada yang kita sedari. Terdapat lebih banyak pintu kejayaan dan pintu kebahagiaan daripada yang dapat kita jejaki.

Jika anda tidak berada di landasan yang betul dalam hidup dan mengetahuinya, saya percaya ada kuasa yang tidak kelihatan di luar sana yang akan membimbing anda ke takdir anda. Fokus pada peluang dalam hidup anda dan fokus pada masa depan, daripada menghabiskan masa anda memfokuskan pada perkara yang telah berlalu.

Jika anda berhadapan dengan situasi yang tertekan dalam hidup, jangan anggap ia sebagai sesuatu yang negatif. Lihatlah ia sebagai pengalaman pembelajaran. Apa yang berubah? Apakah yang anda boleh ambil daripada pengalaman ini yang boleh anda manfaatkan?

Peluang sentiasa ada, anda hanya perlu mencarinya. Apabila anda memberi tumpuan kepada perkara yang sedang menunggu anda dan kemungkinan dalam hidup anda secara automatik memberi tumpuan kepada yang positif. Hidup adalah permainan; ia dibina untuk mempunyai pemenang.

Ia dibina untuk anda mengembangkan dan membentuk realiti anda sendiri. Jangan lupa bahawa seorang lelaki yang mempunyai semangat dan keazaman tidak boleh dihalang. Dunia anda berada di bawah kawalan anda, anda benar-benar mempunyai kuasa sebanyak itu. 

Dan saya fikir melihat kehidupan dari perspektif ini menjadikannya sangat mudah untuk kekal positif dan melihat dunia dari pemikiran yang banyak.

Catat Ulasan for " Bagaimana Menjadi Orang yang Positif?"