Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mengapa Hidup Dengan Kurang Boleh Bermakna Lebih Kebebasan

Mengapa Hidup Dengan Kurang Boleh Bermakna Lebih Kebebasan

Semasa saya masih muda, saya telah pergi ke banyak seminar dari cara membuat wang memulakan perniagaan untuk melabur dalam saham kepada pelaburan hartanah.

Ia benar-benar satu pengalaman yang memberi inspirasi, dan salah satu perkara yang mereka semua mempunyai persamaan ialah pemikiran bahawa, daripada hidup di bawah kemampuan anda, kami harus berusaha mengembangkan kemampuan kami.

Memperluaskan kemampuan saya adalah sesuatu yang saya fikirkan dan ia memang masuk akal. Anda boleh membuka perkara yang hebat untuk diri sendiri dengan memulakan perniagaan dan berfikir besar. 

Tetapi mengurangkan perbelanjaan anda dan hidup dengan lebih sedikit juga mempunyai kelebihannya, dan ia boleh membawa kepada banyak kebebasan dan kurang tekanan dalam sekelip mata.

Hidup Dengan Kurang Tekanan

Kelebihan utama hidup dengan kurang barangan ialah ia membolehkan anda mengurangkan tahap tekanan anda. 

Jika anda mempunyai bayaran kereta yang besar dan bayaran gadai janji yang besar setiap bulan, ia akan mendorong anda untuk bekerja lebih keras dan lebih lama untuk memastikan anda dapat memenuhi kewajipan tersebut, tetapi ini juga bermakna anda akan sentiasa tertekan dan bimbang tentang apa yang akan berlaku jika anda kehilangan pendapatan anda.

Tekanan anda boleh mempengaruhi kehidupan anda, kerja anda, kebahagiaan anda dan juga kesihatan anda, kerana tekanan boleh membawa kepada penuaan dan masalah berkaitan jantung.

Setiap orang mempunyai tahap tekanan mereka sendiri, dan walaupun anda akan mendapati banyak aktiviti menghilangkan tekanan di luar sana, semakin kurang tekanan yang anda boleh buat untuk diri sendiri, semakin gembira anda.

Ia Boleh Membantu Anda Bekerja Lebih Keras

Anda tidak akan berfikir untuk mengurangkan perbelanjaan anda sebagai satu blok untuk bekerja lebih keras. Tetapi secara peribadi, perbelanjaan yang lebih sedikit mendorong saya untuk meneruskan dan mula bekerja keras untuk mendapatkan wang itu.

Berikut adalah pemikiran saya. Setiap kali saya perlu bekerja lebih keras hanya untuk memenuhi kewajipan kewangan saya, ia membuatkan saya tidak mahu bekerja kerana saya tahu bahawa pada penghujung hari saya akan ditinggalkan tanpa apa-apa untuk ditunjukkan kepadanya. Saya tidak menyimpan wang atau membina masa depan saya, saya hanya bertahan dan itu sedikit menyedihkan.

Memperluaskan kemampuan saya juga tidak membantu kerana jika saya tidak berhati-hati perbelanjaan saya akan meningkat dengan pendapatan tambahan. Akibatnya saya akan berbelanja lebih dan bekerja lebih keras untuk apa-apa untuk menunjukkannya. Ini adalah perangkap tepat yang kebanyakan orang di planet ini jatuh ke dalamnya.

Apabila mereka bekerja lebih keras, mereka berbelanja lebih, dan secara lalai mereka tidak dapat mengejar impian mereka dalam hidup kerana mereka tidak mempunyai apa-apa untuk ditunjukkan untuk semua kerja keras mereka pada penghujung hari. Pada ketika itu anda mungkin juga membiarkan semuanya runtuh dan bermula dari awal.

Hidup dengan atau melebihi kemampuan anda adalah tekanan dan boleh menyedihkan bagi ramai orang.

Alternatifnya ialah hidup dengan lebih sedikit dan mempunyai baki wang selepas anda membayar bil anda untuk menyimpan dan melabur. Apabila saya mempunyai lebih daripada cukup ia membuatkan saya bekerja lebih keras daripada sebelumnya. Sekarang saya bukan hanya bekerja untuk menjadikan orang lain kaya, saya sedang berusaha untuk membina masa depan saya.

Saya tahu bahawa setiap kali saya boleh menyimpan wang untuk bulan depan, ini bermakna saya akan mempunyai lebih banyak kebebasan pada masa hadapan. 

Menyimpan adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan kekayaan sejati, kerana tidak kira berapa banyak wang yang anda perolehi setahun, jika anda membelanjakan semuanya, anda tidak mempunyai apa-apa untuk ditunjukkan untuknya dan anda hanya perlu bekerja lebih keras pada masa hadapan.

Jika anda seperti saya, mengurangkan perbelanjaan anda sebenarnya akan mendorong anda untuk bekerja lebih keras dan melakukan lebih banyak kerana anda sedang berusaha untuk membina sesuatu yang akan menjadikan hidup anda lebih mudah dan memberi anda lebih kebebasan.

Ia Memberi Anda Lebih Kebebasan

Perbelanjaan kita boleh memerangkap kita. Jika kami mempunyai pekerjaan bergaji tinggi yang kami tidak suka dan membuat bil untuk memadankan pekerjaan itu, ia menjadikannya lebih sukar untuk mencari peluang lain, seperti mencari sesuatu yang anda benar-benar mahu lakukan atau mengambil cuti setahun untuk memulakan perniagaan anda sendiri.

Sebaliknya jika anda hidup di bawah kemampuan anda, anda mempunyai lebih banyak peluang. Mungkin anda telah menjimatkan perbelanjaan selama setahun supaya anda boleh mengambil sedikit masa untuk memulakan perniagaan anda, atau mungkin anda menyedari bahawa anda tidak perlu mengekalkan pekerjaan yang anda benci. Anda boleh melakukan perkara lain yang membayar sedikit, tetapi menggembirakan anda.

Kunci kehidupan adalah mencari sesuatu yang menggembirakan anda dan mula jatuh cinta dengan hidup anda dan bukannya bimbang tentangnya.

Ia Tidak Bermakna Anda Perlu Memilih Satu Atau Yang Lain

Dalam seminar yang saya hadiri semasa saya masih muda, ia sentiasa kelihatan seperti anda boleh mengurangkan perbelanjaan anda atau menambah pendapatan anda. Tetapi anda tidak perlu memilih. 

Buku seperti Jutawan di sebelah dan minda Jutawan meneliti jutawan dan mendapati bahawa majoriti jutawan mendapat cara itu dengan bukan sahaja mencari cara kreatif untuk mengembangkan kemampuan mereka, tetapi juga dengan mencari cara untuk hidup dengan kurang dan tidak menggunakan lebih daripada mereka. perlu.

Hidup dengan sedikit memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri, tetapi ia memberi anda lebih banyak kebebasan berbanding sebelum ini. Jika anda hidup dalam dunia yang tertekan tinggi dan sentiasa bimbang tentang membayar bil anda tepat pada masanya, pertimbangkan untuk mengurangkan ke tahap yang munasabah dan berhubung dengan siapa anda dan bukannya apa yang anda boleh beli. 

Adakah anda telah mengurangkan bil anda dan mula hidup dengan hanya apa yang anda perlukan untuk mendapatkannya? Bagaimanakah ia berjaya untuk anda?

Catat Ulasan for " Mengapa Hidup Dengan Kurang Boleh Bermakna Lebih Kebebasan"