Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mengapa Anda Perlu Mengambil Peluang Dalam Kehidupan

Mengapa Anda Perlu Mengambil Peluang Dalam Kehidupan

Jika anda mahukan kehidupan yang lebih baik, mula ambil peluang sekarang! Saya tidak mengatakan anda harus menggadaikan rumah anda dan pergi bermain craps had tinggi di kasino.

Mempertaruhkan segala-galanya dalam gulungan dadu boleh menjadi satu tindakan gila! Pada masa yang sama anda perlu 'membuat dadu kehidupan' jika anda ingin ke suatu tempat.

Perkara nombor satu yang memisahkan orang yang benar-benar mencapai impian mereka daripada orang yang melihat kembali kehidupan mereka tanpa apa-apa untuk ditunjukkan adalah bahawa mereka yang terdahulu mengambil risiko yang lebih dikira.

Ia mudah untuk bermain dengan selamat dan tidak pernah mengangkat tangan anda. Hanya ada satu masalah dengan mentaliti itu.

Ia adalah bodoh! Ia tidak membawa anda ke mana-mana yang anda mahu pergi.

Anda sentiasa boleh bekerja pada pekerjaan yang anda benci kerana ia selamat, letakkan wang anda dalam CD yang membayar kurang daripada inflasi kerana ia selamat, dan anda boleh kekal dalam hubungan dengan seseorang yang anda tidak suka hanya kerana ia biasa.

Atau, anda boleh mengambil peluang dalam hidup. Kejar pekerjaan impian anda, cari pelaburan yang lebih baik, keluar daripada perhubungan yang buruk dan kejar perkara yang anda benar-benar inginkan dalam hidup!

Kehidupan adalah lebih baik apabila anda benar-benar mengambil peluang.

Terdapat terlalu ramai orang di dunia ini yang menjalani kehidupan biasa-biasa sahaja kerana mereka hanya mengelak daripada mengambil risiko. Pada masa yang sama orang yang berjaya cenderung menjadi pengambil risiko terbesar yang pernah ada.

Bill Gates mengambil risiko apabila dia berhenti dari kolej untuk memulakan perniagaan!

Galileo mengambil risiko apabila dia secara langsung mencabar gereja dengan menyatakan bumi berputar mengelilingi matahari!

Bapa pengasas Amerika Syarikat semuanya mengambil risiko dengan menandatangani nama mereka pada Pengisytiharan Kemerdekaan!

Tiada apa-apa yang berlaku sehingga anda mengambil risiko dan membuat pendirian untuk mengejar apa yang anda percayai.

Anda perlu mempertaruhkan sesuatu, sama ada wang, reputasi atau kepercayaan anda untuk meneruskan kehidupan.

Berita baiknya ialah walaupun anda mungkin kalah apabila mengambil risiko, terdapat 2 sisi pada setiap syiling. Anda juga boleh menang dengan mengambil risiko.

Malah, jika anda secara konsisten mengambil risiko dalam hidup anda akhirnya akan keluar ke hadapan. Ia tidak dapat dielakkan, walaupun anda adalah orang yang paling malang dengan kecerdasan paling rendah, anda tidak boleh kehilangan semua yang anda kejar.

Thomas Edison gagal mencipta mentol 10,000 kali sebelum dia berjaya! Dia hanya perlu berjaya sekali untuk menjadi salah seorang lelaki terkaya di negara ini dan salah seorang pencipta paling terkenal sepanjang zaman.

Begitu juga, anda hanya perlu berjaya sekali sahaja untuk memulakan hidup baru untuk diri sendiri. Fikirkan tentang itu. Jika anda seorang penyanyi, pelukis, pelakon, atau apa sahaja yang kelihatan sukar untuk ditemui. Tetapi anda hanya perlu ditemui sekali untuk mengubah hidup anda.

Apa yang anda rugi dengan pergi ke American Idol dan uji bakat berbanding dengan apa yang anda mungkin boleh menang? Adakah anda benar-benar fikir risiko melebihi ganjaran di sini?

Jika anda tahu apa yang anda lakukan dan anda mengejar impian anda, anda mungkin akan jatuh terlentang beberapa kali. Apabila anda melakukannya dan orang ramai mengkritik kesilapan anda, nampaknya mengambil risiko bukanlah cara untuk maju dan anda lebih baik bermain dengan selamat.

Tetapi bagi mereka yang tidak hanya bermain selamat dan yang terus mengambil peluang (dan bagi mereka yang belajar daripada kesilapan masa lalu mereka) anda akhirnya perlu tampil ke hadapan. Kadang-kadang anda perlu berada dalam satu risiko besar untuk mengubah hidup anda selama-lamanya.

Jadi, jangan lupa untuk terus mengambil peluang dan terus belajar daripadanya. Jika anda melakukannya maka hidup pasti lebih menghiburkan dan lebih berbaloi jika anda hanya duduk di tepi dan melihat orang lain melewati anda.

Catat Ulasan for " Mengapa Anda Perlu Mengambil Peluang Dalam Kehidupan"