Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Belajar Daripada Kerosakan Hubungan

Belajar Daripada Kerosakan Hubungan

Perceraian, perpisahan atau, secara amnya, sebarang kehilangan hubungan penting adalah pengalaman yang menyakitkan. Kesakitan sedemikian boleh mengurangkan kedamaian dan kebahagiaan kita dengan serius. Walau bagaimanapun, kita boleh menggunakan ketidakselesaan dalaman ini untuk faedah rohani kita.

Jika kita berfikir untuk berpisah, terdapat banyak pengajaran yang perlu kita teliti sebelum kita boleh membuat kesimpulan bahawa kita mesti berpisah dengan seseorang. Tetapi jika yang lain meninggalkan kita atau perpisahan ini telah berlaku, kita mungkin boleh mendapat manfaat daripada perkara berikut.

Pelajaran pertama kami adalah untuk memeriksa tingkah laku kami untuk melihat bagaimana kami mungkin menyumbang kepada masalah itu. Hanya dengan cara ini kita boleh mewujudkan hubungan sihat baharu jika kita memilihnya. 

Sehubungan dengan ini, kami mungkin ingin mengkaji perkara berikut: 

Kami mungkin telah mengkritik, merungut, menolak atau sebaliknya menyebabkan orang lain berasa tidak diterima. 

Kami mungkin telah mencari pengesahan berterusan dengan cara yang mungkin memenatkan yang lain. 

Ketakutan kita mungkin menyebabkan kita menjadi terlalu sensitif dan menjengkelkan. 

Mungkin kita sedang bermain permainan kuasa, siapa yang betul atau siapa yang lebih berjaya. 

Kita mungkin telah memainkan peranan seperti kanak-kanak, ibu bapa, penyelamat, orang suci, pemberontak, guru atau beberapa peranan lain yang mungkin telah menjejaskan tingkah laku orang lain. 

Kita mungkin mempunyai perasaan bersalah yang membuat kita terdedah kepada kata-kata atau tingkah laku orang lain. 

Mungkin kita tidak menyampaikan keperluan kita dengan jelas dan berkesan sebagai orang dewasa dan menekan diri kita sendiri atau mengadu, mengkritik atau mengancam. 

Kami mungkin telah memaparkan pengalaman zaman kanak-kanak kami atau pengalaman lain kepada orang lain. 

Yang lain mungkin telah mencerminkan kembali kepada kita kekurangan harga diri atau harga diri kita.

Kami mungkin mempunyai keterikatan yang datang antara kami. 

Kita mungkin mempunyai konflik dalaman, yang dicerminkan kembali kepada kita dari yang lain.

Kita mungkin perlu belajar untuk mengasihi orang lain walaupun tingkah lakunya, tidak kira sama ada kita tinggal bersama orang itu atau tidak.

Kita dapat mengetahui bahawa kita boleh hidup tanpa orang ini dan kebahagiaan, keselamatan dan kasih sayang adalah keadaan dalaman yang sentiasa ada dalam diri kita, jika kita membiarkan diri kita mengalaminya.

Kita boleh menggunakan peluang ini untuk mengembangkan kekuatan dalaman yang lebih besar supaya berasa yakin dan mampu menghadapi apa sahaja yang mungkin datang kepada kita dalam permainan kehidupan.

Kebanyakan kita perlu mengubah imej diri kita. Sekarang kita perlu belajar untuk menerima, menyayangi dan lebih menghormati diri kita sendiri, supaya kita tidak mencipta masalah yang sama dalam hubungan seterusnya atau dalam kehidupan secara umum.

Dengan mengarahkan tenaga kita ke arah rohani dan membangunkan hubungan dengan Tuhan - Makhluk sejagat, kita tidak lagi begitu terdedah atau bergantung kepada orang lain untuk perasaan keselamatan dan harga diri kita.

Pelajaran kita mungkin dibahagikan kepada lima kategori:

Kita mungkin perlu belajar berkomunikasi dengan lebih berkesan, tegas dan penuh kasih sayang.

Mungkin kita perlu melepaskan beberapa keterikatan, yang meningkatkan konflik kita dengan orang lain dan mengurangkan kebahagiaan kita.

Periksa tingkah laku kita yang mungkin menjengkelkan orang lain.

Bebaskan diri kita daripada pengaturcaraan bawah sedar, yang mengehadkan harga diri dan keupayaan kita untuk menarik tingkah laku yang sepatutnya.

Membangunkan perasaan keselamatan dalaman, nilai diri dan kebebasan.

Sebaik sahaja kebahagiaan, keselamatan dan cinta kita telah diserapkan, kita boleh mengalami cinta tanpa syarat. Walaupun kita perlu membuat setiap langkah yang mungkin untuk memulihkan hubungan kita, jika dan apabila hubungan terputus, masih banyak yang boleh kita pelajari. 

Catat Ulasan for " Belajar Daripada Kerosakan Hubungan"