Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apa Yang Perlu Dilakukan Apabila Seseorang Tidak Mahu Menjadi Rakan Anda Lagi?

unfriend

Anda mungkin telah membaca artikel saya tentang cara memutuskan persahabatan. Artikel ini melihat bahagian lain syiling dan bertanya "apa yang perlu anda lakukan apabila orang lain memutuskan bahawa mereka tidak mahu menjadi rakan anda lagi."

Ia berlaku kepada kita semua, kadang-kadang orang atas sebab apa pun, "menyah kawan" anda. Jangan ambil secara peribadi, itu tidak bermakna anda seorang yang jahat, malah banyak kali ini bermakna mereka mempunyai masalah sendiri untuk diselesaikan.

Saya pernah mengalami pengalaman yang sama sejak kebelakangan ini. Beberapa ketika dahulu saya memutuskan hubungan dengan seorang teman wanita. Semuanya tidak berjaya dan kami berpisah dengan memikirkan kami masih berkawan.

Sebulan selepas kami berpisah, seorang kawan saya bertemu dengannya. Saya memberitahu mereka bahawa ia ok oleh saya dan saya benar-benar gembira untuk mereka berdua. Kami memutuskan kami semua akan tetap berkawan. Tetapi selepas itu kami berjauhan.

Kami semua agak sibuk dan kehidupan sentiasa menjadi halangan, tetapi baru-baru ini saya mendapat tahu bahawa mereka telah memadamkan nombor saya, "menyah kawan" saya di Facebook dan mengabaikan saya apabila mereka terserempak dengan saya di jalanan.

Saya tidak suka membuat kesimpulan, tetapi nampaknya mereka telah memutuskan untuk memutuskan persahabatan kami. Ia berlaku dan hanya sebahagian daripada kehidupan.

Anda akan mendapat orang yang memutuskan bahawa mereka tidak mahu menjadi kawan anda lagi, walaupun anda adalah rakan baik sebelum ini. Apa yang anda lakukan apabila ia berlaku kepada anda? Apakah perkara yang betul untuk dilakukan?

Jangan Sekali-kali Membuat Kesimpulan

Jika kelihatan seperti seseorang mengelak anda, jangan marah. Ia mungkin satu kebetulan; Saya tahu saya nampaknya mengelak daripada orang lain sedangkan sebenarnya saya baru sahaja mengalami perkara lain. Kehidupan berlaku!

Perkara terakhir yang anda mahu lakukan ialah mempunyai sekumpulan kemarahan dan kebencian terhadap seseorang yang masih menganggap anda sebagai kawan. Jangan takut untuk menjemput mereka semasa anda pergi ke suatu tempat atau menghubungi mereka apabila anda terserempak dengan mereka di pusat membeli-belah. Tidak kira jika mereka akan melakukannya untuk anda, jadilah lelaki yang lebih besar.

Jangan menjadi lelaki yang terdesak cuba memenangi semula rakannya, tetapi bersikap mesra dan mesra dengan mereka sama seperti anda kepada orang lain.

Ingat Ini Bukan Masalah Anda

Ini mungkin mengejutkan saya kerana saya melakukan keseluruhan artikel tentang mengapa anda harus menyalahkan diri sendiri atas perkara yang berlaku kepada anda, tetapi jika seseorang tidak mahu menjadi kawan anda lagi, itu tidak bukan masalah awak.

Jika anda telah memperlakukan orang lain dengan hormat itu sahaja yang anda boleh lakukan. Ini adalah salah satu daripada beberapa situasi di mana mencari masalah dan cuba membetulkannya mungkin tidak akan berjaya.

Mungkin mereka memutuskan bahawa anda tidak sesuai sebagai salah seorang rakan mereka. Jika mereka melakukannya, tidak ada gunanya bertengkar dengan mereka kerana bukan mudah untuk mengubah fikiran orang lain setelah ia dibuat. Ia juga boleh jadi (dan mungkin adalah) bahawa mereka bukan kawan yang baik pada mulanya.

Walau apapun masalahnya adalah hak mereka untuk menanganinya. Anda mungkin melihat untuk melihat sama ada terdapat apa-apa yang anda lakukan untuk menghalau mereka (jujur ??dengan diri sendiri), tetapi walaupun begitu, lebih baik biarkan sahaja dan fokus pada masa depan.

Bertemu Orang Baru

Saya tidak akan meluangkan masa untuk berasa kasihan kepada diri sendiri. Hidup ini penuh dengan kelimpahan dan sentiasa ada lebih ramai orang untuk bertemu dan berkongsi pengalaman anda. Kegembiraan ada di sekeliling kita.

Saya tidak akan melupakan mereka sama ada atau berpura-pura seperti mereka tidak wujud. Sebaliknya ingat bahawa ia hanyalah sebahagian daripada hidup anda dan kini sudah tiba masanya untuk meneruskan. Kehidupan boleh menjadi lebih baik apabila kita semakin tua, jadi tidak ada gunanya mengenang masa lalu.

Anda harus sentiasa mencari orang baharu yang anda bergaul dan yang boleh mengajar anda perkara baharu yang ingin anda pelajari. Jangan duduk diam, jangan berhenti menjalani hidup dengan penuh semangat, tetapi pada masa yang sama jangan lupa dari mana anda berasal.

Orang yang anda temui dan ada di sekeliling anda akan menentukan di mana anda akan berakhir dalam hidup, jadi cari orang lain yang boleh anda pelajari dan siapa yang akan memberi inspirasi kepada anda. 

Ambil ini sebagai peluang untuk bertemu orang yang sudah melakukan apa yang anda mahu lakukan dan yang boleh memberi anda keberanian untuk mencubanya sendiri.

Selamat Datang Kawan Yang Hilang Yang Kembali

Selalunya orang pergi kerana hilang. Mereka tidak tahu apa yang mereka mahu dalam hidup atau jalan mana yang harus mereka lalui. Jika mereka kembali menemui anda semasa dalam perjalanan, sambutlah mereka kembali!

Jangan cuba membalas dendam dengan mereka atau terus marah tentang sesuatu yang tidak relevan. Bak kata pepatah lama, mata dengan mata menjadikan seluruh dunia buta.

Jika mereka tidak melakukan apa-apa yang buruk kepada anda, (seperti mencuri identiti anda atau menceroboh rumah anda) mengapa menghukum mereka? Jangan lupa bahawa mereka mungkin meninggalkan anda lagi, tetapi jangan berpaling kepada mereka. 

Jika semua orang melakukannya, mereka mungkin tidak mempunyai tempat untuk berpaling. Jadilah suar cahaya yang membawa mereka ke jalan yang benar.

Semua orang mahu berkawan dengan orang yang mesra, mesra dan pemaaf. Jika anda melayan orang lain seperti anda ingin dilayan dan menjadi orang yang anda ingin berkawan, anda akan sentiasa dikelilingi oleh orang yang mengambil berat tentang anda, walaupun anda sekali-sekala menarik perhatian mereka yang tidak.

Jika anda seronok membaca artikel ini dan fikir orang lain mungkin menikmatinya. Tolong kongsikan dengan mereka. Juga berikut adalah beberapa siaran berkaitan yang mungkin anda nikmati

Catat Ulasan for " Apa Yang Perlu Dilakukan Apabila Seseorang Tidak Mahu Menjadi Rakan Anda Lagi?"