Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mengapa Mencari Orang Yang Lebih Baik Daripada Anda?

the-best

Jika anda seperti saya, anda berusaha untuk menjadi yang terbaik. Anda bekerja keras dalam sesuatu dan menjadi lebih baik dalam hal itu, sehingga anda mencapai tahap kemahiran yang sama atau sedikit di atas orang terbaik dalam kumpulan rakan anda.

Ini bagus untuk menunjukkan kemahiran anda apabila melepak dengan rakan lama atau rakan baharu. Tetapi jika anda berminat dengan hobi anda dan ingin menjadi legenda dalam hal itu, adalah sangat penting untuk anda mencari orang lain yang sangat mahir sehingga mereka memaksa anda untuk menambah baik.

Berikut ialah 7 sebab mengapa anda perlu terlibat dalam kumpulan, pergi ke pertemuan dan menyertai komuniti dengan harapan dapat mencari orang yang lebih baik daripada anda untuk bersaing.

1. Pelajari Sesuatu

Orang yang lebih mahir dalam sesuatu mungkin sama ada telah melakukannya lebih lama daripada anda, atau telah mengetahui cara yang lebih baik untuk melakukannya. Sama ada cara anda boleh belajar banyak dengan bersaing dengan mereka dan meminta nasihat mereka.

Bercakap dengan mereka, fikirkan apa yang mereka katakan, dan cuba fikirkan cara melakukannya dengan lebih baik. Seluruh sejarah umat manusia adalah sejarah di mana orang mengambil pengetahuan yang telah dikumpulkan oleh orang lain selama berabad-abad dan memperbaikinya.

Kita berkembang lebih baik apabila kita mempunyai orang lain untuk belajar daripadanya. Jadi cari orang yang lebih baik daripada anda dan mula belajar.

2. Motivasi

Melibatkan diri dalam komuniti anda memberi anda banyak motivasi untuk meningkatkan kemahiran anda. Bukan sahaja terdapat motivasi untuk bersaing dengan semua orang dan kekal selangkah di hadapan orang lain, tetapi anda juga mendapat sokongan dan galakan daripada orang lain dalam kumpulan.

Anda mungkin menganggap bahawa rakan anda hari ini akan menyokong sama seperti sesiapa yang anda temui dalam kumpulan, tetapi itu tidak selalunya benar. 

Walaupun orang yang paling rapat dengan anda mahu anda berjaya, mereka mungkin mendapati minat anda untuk poker adalah ketagihan perjudian yang anda perlukan untuk mendapatkan bantuan, manakala orang dalam komuniti poker melihatnya sebagai cara terbaik untuk menjana wang, berseronok dan mencabar. diri sendiri.

Perbezaan dalam perspektif bermakna orang yang mempunyai minat yang sama seperti anda akan menggalakkan anda untuk pergi lebih jauh, walaupun orang di dunia luar menganggapnya bodoh.

3. Mencabar

Jika anda terus bersaing dengan orang yang lebih lemah daripada anda, ia menjadi bosan. Ini benar sama ada anda bercakap tentang poker, catur, biliard, atau perniagaan. Cara terbaik untuk mendapatkan lebih banyak keseronokan dan berkembang pada masa yang sama, anda perlu mencabar orang yang lebih baik daripada anda.

4. Tumbuh Otak Anda

Kajian tentang membaca telah menunjukkan bahawa cara terbaik untuk mengembangkan otak anda melalui pembacaan ialah membaca sesuatu yang berada pada atau melebihi tahap kemahiran anda. 

Jika anda membaca di peringkat gred 10, tetapi suka membaca buku yang ditulis di peringkat gred 8, ia mungkin masih lebih baik untuk otak anda daripada menonton TV, tetapi ia tidak begitu baik untuk otak anda seolah-olah anda mengambil buku yang ditulis. di peringkat darjah 10, 11 atau 12.

Lebih banyak kami mencabar diri dan kebolehan membaca kami lebih banyak kami dapat meningkatkan kuasa otak anda. Ia adalah seperti itu dalam hampir setiap aspek kehidupan. Dengan mencabar orang yang lebih baik daripada anda, anda meningkatkan otak anda dan anda akan mengekalkan lebih banyak kebolehan otak anda apabila anda semakin dewasa.

5. Rasa Pencapaian

Senario manakah yang anda rasa paling bangga? Tempat anda mendidik rakan anda dalam permainan kolam, atau tempat anda bekerja keras selama setahun dan memenangi kejohanan kolam tempatan? Anda akan berasa lebih baik pada yang kedua.

Sesiapa sahaja boleh mengalahkan seseorang yang tidak bermain permainan itu, tetapi untuk menang menentang sekumpulan orang yang mungkin terbaik dalam komuniti anda? Sekarang itu adalah sesuatu yang istimewa.

6. Meluaskan Perspektif Anda

Kadang-kadang kita pergi ke Dataran Tinggi kerana kita tidak fikir apa-apa lagi mungkin. Sebagai contoh, jika anda pernah mencuba untuk menyulap, anda akan mengetahui bahawa Menyulap 3 bola boleh menjadi sangat sukar untuk dilakukan. Ia memerlukan banyak latihan dan ingatan otot.

Sebaik sahaja anda belajar untuk Menyulap 3 bola, ia adalah mudah untuk berhenti. Mungkin anda mempelajari beberapa helah yang kemas, tetapi selepas itu ia ditetapkan pada pemutar belakang kerana anda tidak fikir anda boleh menjadi lebih baik. Kemudian orang lain datang dan mula menyulap 4 atau 5 bola.

Tiba-tiba perspektif anda tentang kemungkinan perubahan dan respons pertama anda mungkin, "Saya mahu belajar cara melakukannya!"

Inilah yang berlaku apabila anda menyertai kumpulan dan bertemu orang yang lebih baik daripada anda. Mereka menunjukkan kepada anda apa yang mungkin, dan mengembangkan fikiran anda. Tiba-tiba ada banyak lagi yang perlu berkembang, dan banyak lagi yang perlu dilakukan.

7. Ia Menjadikan Anda Untuk Masa Depan

Terlibat dengan orang yang lebih baik daripada anda menyediakan anda untuk masa depan. Ia membolehkan anda berkembang sebagai seorang individu dan mengembangkan kemahiran anda juga. Jika anda meneruskannya, anda mungkin suatu hari nanti dapat bersaing dengan yang terbaik dalam komuniti anda atau mungkin juga yang terbaik di dunia.

Walaupun anda tidak pernah menjadi kaya dan terkenal melalui hobi anda, menyertai kelab sekurang-kurangnya boleh membuatkan anda bersemangat dalam erti kata bahawa anda akan sentiasa mengenali orang yang mempunyai minat yang sama seperti anda, dan anda akan sentiasa tahu bila kejohanan seterusnya akan tiba. 

Kadang-kadang keseronokan dalam perjalanan adalah bahagian terbaik dalam hidup. Membina hubungan tersebut dan mencuba perkara baharu menjadikan semuanya berbaloi pada akhirnya. Lagipun, pengalamanlah yang menjadikan hidup ini menyeronokkan.

Catat Ulasan for " Mengapa Mencari Orang Yang Lebih Baik Daripada Anda?"