Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2 Aktiviti Berkuasa Untuk Membina Harga Diri Dan Keyakinan Diri

keyakinan-diri

Bagaimana jika anda boleh mempunyai 2 aktiviti untuk membina harga diri dan keyakinan diri yang anda boleh gunakan? Adakah anda ingin mempunyai 2 aktiviti yang boleh anda gunakan dengan mudah untuk meningkatkan tahap harga diri dan keyakinan diri anda dengan serta-merta?

Harga diri yang rendah dan keyakinan diri boleh menjadi halangan yang menghalang anda hanya apabila anda tidak memerlukannya. 

Mereka membuat anda tersandung atau gagap, mereka memaksa anda untuk melihat ke bawah pada kasut anda, mereka membuat anda gelisah dengan gugup, atau harga diri yang rendah dan keyakinan diri yang rendah membuatkan anda berpaling dan berjalan kembali ke zon selesa terhad anda.

Nah, saya ada berita baik untuk anda!

Meningkatkan harga diri dan perasaan anda dan menjadi yakin dengan cepat, hampir serta-merta, adalah mungkin, dan anda boleh melakukannya. Dengan pengulangan dan latihan berterusan, dalam tempoh yang singkat anda akan mempunyai harga diri yang tinggi dan semua keyakinan yang anda inginkan.

Berikut ialah dua cara yang berkesan untuk anda bermula. Mereka akan membantu anda meningkatkan harga diri anda dan menambah keyakinan diri untuk menjadikan anda berasa lebih baik tentang diri anda dengan cepat:

1. Lakukan sesuatu yang anda mahir 

Apabila anda melakukan sesuatu yang anda cekap dan mahir, anda akan cepat merasakan lonjakan diri anda. keyakinan yang datang dengan perasaan di sebalik kemahiran dan bakat anda.

Apa yang anda hebat? Melukis, menulis, memasak, berjoging, mengadakan parti dan persidangan, mungkin berkebun. Apakah bakat atau kemahiran terkuat anda? Sebaik sahaja anda telah mengenal pasti perkara yang anda rasa hebat, fikirkan secara mendalam tentang perasaan kekuatan itu. Benarkan keyakinan diri itu mengalir ke seluruh tubuh anda.

Terus fokus pada perasaan itu. Dan apabila anda rasa anda sudah bersedia, fikirkan tentang situasi atau peristiwa yang anda rasa tidak selesa dan pindahkan perasaan yakin ke dalam situasi itu.

Rasa diri anda lebih cekap, berani dan yakin semasa anda menangani situasi itu. Pada puncak keyakinan anda, katakan tiga kali, 'Ya, itu saya!' dan perhatikan betapa lebih yakin anda telah menjadi.

Lakukan teknik itu setiap hari atau sekerap yang anda boleh untuk menguatkannya.

2. Ingat semua perkara yang telah anda capai

Teknik ini adalah lanjutan daripada yang di atas. Dapatkan pad nota dan catatkan seberapa banyak pencapaian yang boleh anda ingat; terutamanya tulis yang anda fikir akan sukar, tetapi akhirnya menjadi agak mudah, atau lebih mudah daripada yang anda jangkakan.

Berikut ialah beberapa contoh: mana-mana peperiksaan yang anda lulus walaupun berfikir bahawa anda tidak akan lulus; atau mesyuarat penting yang anda pengerusikan dengan lebih mudah dan yakin daripada yang anda jangkakan; menganjurkan parti untuk anak anda yang anda tidak pernah fikir anda boleh lakukan. Fikirkan seberapa banyak senario yang anda boleh ingat.

Idea di sini adalah untuk menggunakan kenangan yang berjaya ini sebagai tempat rujukan. Anda fikir anda tidak akan mencapainya tetapi anda berjaya melakukannya. Apa yang diceritakan kepada anda? Ia memberitahu anda bahawa anda mempunyai lebih keyakinan diri yang anda fikir anda ada.

Gabungkan kedua-dua strategi bersama-sama dan anda mempunyai ramuan untuk menjadi pemenang yang yakin. Teguhkan mereka dengan pengulangan dan pada masa akan datang tiada apa yang boleh menghalang anda melakukan apa sahaja yang anda mahu atau inginkan.

Jaga diri buat masa ini.

Catat Ulasan for " 2 Aktiviti Berkuasa Untuk Membina Harga Diri Dan Keyakinan Diri"