Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Membina Keyakinan Anda: Gerbang Kejayaan

Membina Keyakinan Anda: Gerbang Kejayaan

Adakah anda mengalami hari di mana anda berasa muram, rendah diri, muak atau kecewa? Adakah anda melalui emosi ini secara teratur? Jika anda ingin mengurangkan emosi yang tidak menyokong ini cuba gunakan apa yang saya panggil 'kuasa fokus yang disengajakan'.

Anda lihat, apabila anda berasa tidak gembira atau muram, anda akan mendapati bahawa anda menumpukan pada ketidakbahagiaan dan kesuraman, dan perkara yang anda fokuskan anda akan mendapat lebih banyak.

Dalam erti kata lain, jika anda terus fokus pada kesuraman anda akan mendapat lebih kesuraman: anda akan berasa lebih teruk dan lebih teruk.

Sekarang, apakah perasaan anda jika anda membalikkan perasaan suram dan memberi tumpuan kepada perasaan gembira, berjaya atau yakin? betul tu. Anda akan berasa gembira, berjaya dan yakin.

Apabila saya mempelajari konsep ini, saya mencubanya. Apabila saya berasa dalam mood yang baik, saya lebih fokus pada perasaan itu, dan saya berasa lebih baik. Apabila saya berasa rendah diri dan murung, sudah tentu saya berasa lebih teruk.

Saya kemudian memutuskan untuk membawa penemuan itu ke tahap yang lain: ke kawasan pertumbuhan peribadi saya. Saya bertanya kepada diri sendiri, Apa yang akan berlaku jika saya memberi tumpuan kepada kejayaan masa lalu saya dan masa-masa saya berasa yakin? 

Adakah saya akan mendapat lebih banyak kejayaan dan berasa lebih yakin? Jawapannya ialah ya. Semakin saya berfikir dan memberi tumpuan kepada kejayaan dan keyakinan semakin saya berasa berjaya dan yakin.

Jadi, kawan saya, saya katakan ini kepada anda, tangkap perasaan yakin dan kejayaan yang menang itu seberapa banyak yang anda boleh sepanjang hari anda. Perasaan ini boleh disebabkan oleh kejayaan kecil atau jangka pendek atau detik keyakinan diri yang lebih tinggi. 

Tidak ada peraturan yang mengatakan untuk apa-apa kejayaan ia mesti sesuatu yang besar atau jangka panjang. Kejayaan adalah kejayaan!

Begitulah fikiran anda melihatnya. Tempoh. Jadikan objektif harian anda untuk memberi keyakinan dan perasaan yang berjaya kepada span minda anda, dan sepasti benih tumbuh menjadi tumbuhan, anda akan bertambah yakin dan berjaya selepas setiap benih yang anda tanam.

Manfaatkan semua kemenangan jangka pendek. Memanfaatkan kejayaan jangka pendek dan perasaan keyakinan diri seketika, terutamanya apabila anda berasa pesimis atau tidak yakin tentang masa depan anda. Untung daripada kejayaan masa lalu untuk mengangkat anda dan mendapatkan semula perasaan yakin itu dari dalam.

Saya pasti anda mempunyai kejayaan jangka pendek harian yang boleh anda banggakan. Fikirkan kembali tentang mereka dan rangsang dan cipta semula perasaan menang itu semula. Gunakan lonjakan itu untuk memacu anda kepada kejayaan seterusnya.

Mungkin anda boleh luangkan sedikit masa sekarang untuk menulis seberapa banyak kejayaan yang anda boleh, dan jelaskan betapa gembira dan yakin yang anda rasa telah mencapai kejayaan tersebut. 

Semasa anda menulis, bayangkan semula perasaan kemenangan, kejayaan, kebanggaan, keyakinan dan kepuasan itu. Perasaan yang berjaya dan yakin mengukuhkan kejayaan dan keyakinan.

Catat Ulasan for " Membina Keyakinan Anda: Gerbang Kejayaan"