Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 Faedah Pembinaan Pasukan Yang Baik

10 Faedah Pembinaan Pasukan Yang Baik

Kebanyakan profesional perniagaan bersetuju bahawa pembinaan pasukan yang baik adalah elemen penting bagi syarikat yang produktif. Sesetengah pemimpin dan pengurus, bagaimanapun, menilai pembinaan pasukan sangat rendah pada skala kepentingan mereka.

Selalunya kerana mereka gagal memahami banyak faedah yang boleh diberikan oleh pasukan yang berfungsi dengan baik. Berikut adalah penerangan tentang beberapa faedah yang boleh direalisasikan dengan kerja berpasukan yang baik.

1. Matlamat dan pencapaian lebih kerap direalisasikan melalui usaha pasukan kerana ahli pasukan telah membantu menetapkan matlamat dan boleh mengambil alih pemilikan projek. 

Sebaliknya, jika seseorang individu hanya diberitahu apa yang perlu dilakukan oleh orang lain, atau diberitahu apa matlamat yang ingin dicapai, mungkin terdapat tentangan kerana individu itu tidak mempunyai kepentingan dalam projek itu.

2. Pasukan menawarkan kedua-dua pemimpin dan individu sokongan dan galakan antara satu sama lain. Setiap orang komited terhadap kejayaan pasukan dan berasa bermotivasi untuk menjadikannya produktif.

3. Sebuah pasukan dengan sifatnya menggalakkan komunikasi. Setiap ahli pasukan memahami bahawa idea dan cadangan mereka adalah berharga dan kedua-duanya dialu-alukan dan diambil tindakan. Pelaksanaan idea baharu, penyelesaian masalah dan penambahbaikan sistem semuanya dikomunikasikan secara bebas dalam pasukan.

4. Penyelesaian masalah menjadi jauh lebih berkesan kerana semua ahli pasukan boleh menawarkan idea daripada kepakaran mereka sendiri. Ungkapan lama "Dua kepala lebih baik daripada satu" pasti digunakan untuk pasukan yang berusaha menyelesaikan masalah dengan berkesan.

5. Memandangkan pasukan bekerjasama rapat dan menggalakkan komunikasi terbuka, jarang ada kebimbangan terhadap konflik. 

Perbezaan didedahkan secara terbuka, dibincangkan dan diselesaikan tanpa menyebabkan kerosakan. Walau bagaimanapun, individu sering boleh menyimpan kebencian, menggunakan taktik yang boleh menjejaskan rakan sekerja atau bos, sering menyebabkan kerosakan kepada syarikat yang sukar dibaiki.

6. Dalam pasukan yang terbina dengan baik, ahli bermotivasi dan diilhamkan untuk mencapai matlamat dan mengekalkan tahap produktiviti yang tinggi. Motivasi ini cenderung menular dan menapis melalui pasukan, menggalakkan setiap ahli untuk melakukan untuk mengekalkan standard.

7. Setiap ahli pasukan memahami dengan jelas objektif dan jangkaan kedua-dua pasukan dan ahli individunya. Hasilnya, maklum balas prestasi adalah lebih bermakna kerana setiap ahli boleh memantau pencapaian mereka sendiri berdasarkan jangkaan pasukan

8. Kejayaan dalam pasukan menawarkan peluang untuk ganjaran dan pengiktirafan pada dua peringkat, daripada pencapaian individu dan pasukan. Ahli pasukan yang berasa dihargai dan diberi ganjaran cenderung untuk bekerja lebih keras untuk mencapai objektif.

9. Kerja berpasukan menggalakkan tabiat kerja yang berdisiplin dan amalan berkesan ini boleh dibawa bersama seseorang individu kepada pasukan lain, jawatan lain atau malah kepada pengurusan, memberikan syarikat pelbagai jenis pekerja yang bermotivasi dan produktif untuk digunakan semasa pertumbuhan dan perubahan. .

10. Kerja berpasukan dan produktiviti berjalan seiring. Membina pasukan yang baik bermakna membina perniagaan yang berjaya.

Itulah 10 Faedah Pembinaan Pasukan Yang Baik. Semoga bermanfaat.

Catat Ulasan for " 10 Faedah Pembinaan Pasukan Yang Baik"