Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

3 Model Membuat Keputusan yang Sukar untuk Mengubah Hidup

3 Model Membuat Keputusan yang Sukar untuk Mengubah Hidup

Membuat keputusan yang sukar adalah mudah! Ok, itu tidak benar. Membuat keputusan yang sukar mengubah hidup adalah agak sukar. Terdapat begitu banyak faktor yang terlibat, dan sebaik sahaja anda membuat keputusan, adalah mudah untuk melakukan flip flop dan meneruskannya.

Namun keputusan hanyalah sebahagian daripada kehidupan. Anda akan dipaksa untuk membuat keputusan setiap hari, dan beberapa keputusan itu akan memberi impak yang bermakna pada hidup anda. 

Kita semua ingin membuat keputusan yang baik yang akan membantu melonjakkan kita ke puncak dan menjalani kehidupan yang lebih bahagia dan berjaya.

Tetapi kerana kita tidak selalu tahu keputusan yang betul, sehingga terlambat, kita mungkin memerlukan sedikit bantuan. Berikut ialah 3 kaedah membuat keputusan yang boleh membantu kita mengetahui jalan yang ingin kita lalui semasa masa sukar. Setiap model mempunyai tempatnya dan adalah baik untuk memahami perbezaannya.

1. Model Membuat Keputusan Rasional

Cara pertama kita boleh memutuskan apa yang perlu dipilih adalah dengan hanya melihatnya secara rasional dengan logik keras yang dingin. Membuat keputusan yang rasional boleh dipecahkan kepada 5 langkah.

• Kenalpasti Masalah

• Jana Penyelesaian yang Mungkin

• Timbang Kebaikan dan Keburukan bagi setiap penyelesaian

• Pilih Penyelesaian

• Melaksanakan Penyelesaian dan Semak Keputusan

Ini adalah strategi yang mereka ajarkan kepada anda di sekolah. Anda mungkin juga pernah menggunakan beberapa versi model ini dalam hidup anda sebelum ini.

Cara paling mudah untuk mendekati perkara ini ialah dengan mempunyai carta dengan dua pilihan berbeza, satu pada setiap lajur (lihat di bawah) dan menyenaraikan kelebihan dan kekurangan setiap pilihan. Ini boleh membantu anda melihat pilihan dalam cahaya baharu dan memutuskan yang mana satu yang anda benar-benar mahu pilih.

Terdapat banyak model keputusan rasional lain di luar sana, carta pai, graf, carta bar dan juga matriks Pugh semuanya boleh menjadi sangat berguna.

Kelebihan

Kelebihan menggunakan logik tulen semasa membuat keputusan ialah ia kadang-kadang boleh membuat pilihan yang sukar cukup jelas. Dengan membuat fakta lebih jelas, lebih mudah untuk memilih keputusan yang baik.

Kelemahan

Kelemahan pendekatan ini ialah mengambil masa yang lama untuk membuat keputusan. Ia juga boleh mengubah pilihan yang sangat mudah menjadi perjuangan yang terlalu rumit. Ia bagus untuk membuat keputusan jangka panjang di mana anda mempunyai banyak masa untuk memikirkannya, tetapi dalam kebanyakan kes kaedah seterusnya dalam senarai ini boleh menjadi lebih baik.

2. Model Membuat Keputusan Intuisi

Cara lain untuk membuat keputusan ialah menggunakan usus anda. Walaupun membuat keputusan hati mungkin kelihatan tidak berkesan seperti membuat keputusan yang rasional, terdapat beberapa kajian untuk membuktikan bahawa sebenarnya tidak begitu.

Menggunakan usus anda boleh sama berkesan dengan membuat keputusan yang rasional. Ini benar terutamanya jika anda mempunyai pengalaman dalam bidang yang anda kerjakan. Fikiran kita menangkap dan menyimpan lebih banyak maklumat daripada yang kita ketahui. Intuisi kita adalah seperti minda kita memberi kita maklumat yang hilang yang tidak kita miliki sebelum ini.

Berikut ialah artikel hebat tentang bagaimana intuisi boleh menjadi sama berkesan dalam membantu kami menyelesaikan masalah kami sebagai pendekatan yang lebih logik.

Kelebihan 

Kelebihan utama membenarkan institusi anda membuat keputusan untuk anda ialah kepantasan yang anda boleh buat. Banyak kali menjadi seorang pemimpin bermakna anda tidak mempunyai masa untuk duduk, tulis semua pilihan anda yang mungkin, dan nilai setiap daripada mereka sehingga anda menemui pilihan yang tepat. 

Menjadi seorang pemimpin bermakna anda perlu membuat keputusan sekarang dan meyakinkan orang lain untuk mengikuti mereka.

Institusi menjadi lebih kuat apabila anda semakin terbiasa dengan satu bidang. Inilah sebabnya adalah idea yang baik untuk mencipta dan berpegang teguh pada pendirian anda serta memberi tumpuan kepada beberapa perkara yang anda benar-benar mahu mahir.

Kelemahan

Walaupun kaedah ini mempunyai banyak kelebihan, ia juga mempunyai banyak kekurangan.

• Terdapat Had

Untuk kita menggunakan intuisi dengan potensi sepenuhnya, kita perlu mempunyai sedikit pengetahuan tentang bidang yang kita bicarakan. Tetapi kita tidak boleh menjadi pakar dalam semua perkara. Intuisi mungkin hebat untuk satu bidang kehidupan anda, tetapi mengerikan untuk yang lain, jadi gunakannya dengan bijak.

• Ia Boleh Menjadikan Anda Angkuh

Mempunyai ilmu dalam satu-satu bidang boleh menjadikan anda angkuh dalam bidang lain. Akibatnya anda boleh mendengar gerak hati anda dengan mudah dalam bidang kehidupan yang anda tidak tahu apa yang anda perkatakan. 

Kebanggaan benar-benar datang sebelum musim gugur, mempunyai sedikit kerendahan hati dan mengetahui masa untuk menggunakan gerak hati anda adalah kemahiran hidup yang penting di sini.

• Mencipta Bias

Dr Robert Anthony pernah berkata, “apabila seseorang percaya sesuatu itu benar, sama ada ia atau tidak, dia bertindak seolah-olah ia benar. Dia secara naluri akan berusaha untuk mengumpul fakta untuk menyokong kepercayaan itu tidak kira betapa palsunya."

Orang ramai mempunyai berat sebelah mereka sendiri, dan itu boleh menjejaskan keputusan mereka, terutamanya jika mereka menggunakan keputusan mereka.

• Kurang Perbincangan

Sukar untuk menerangkan mengapa anda melakukan sesuatu jika anda melakukannya kerana gerak hati. Anda mungkin tidak tahu sebab mengapa anda memilih satu pilihan berbanding yang lain dan jika anda tahu, mungkin tidak mudah untuk menerangkan kepada seseorang yang tidak mempunyai pengalaman anda.

3. Perbincangan Kumpulan

Cara terakhir untuk membuat keputusan yang sukar adalah dengan mengadakan perbincangan kumpulan mengenainya. Di sinilah anda menjemput orang lain untuk melihat masalah dan membantu anda menghasilkan penyelesaian terbaik.

Kelebihan

Membantu kerana setiap orang biasanya mempunyai sudut pandangan yang berbeza dan kemahiran berbeza yang boleh mereka bawa ke meja. Dengan cara ini anda lebih berkemungkinan untuk merangkumi semua bahagian dan mempertimbangkan setiap aspek keputusan sebelum membuat keputusan.

Kelebihan lain berlaku apabila orang yang membuat keputusan akan menjadi orang yang melaksanakannya. Orang ramai lebih berkemungkinan mahu melakukan sesuatu dan meneruskannya jika mereka merasakan mereka mempunyai pendapat dalam mencipta matlamat baharu. 

Jika keputusan anda melibatkan orang lain, anda mungkin mahu membenarkan mereka menyertainya untuk memastikan mereka menyertainya.

Kelemahan

Mengambil masa yang lebih lama untuk membuat kesimpulan daripada seseorang yang hanya bergantung pada gerak hati mereka. Ia juga menghadapi risiko orang paling bijak dalam kumpulan itu diseret ke bawah untuk memadankan ahli lain atau risiko seorang ahli akan mengambil alih kumpulan itu.

Jadi, Membuat Keputusan Yang Tepat?

Keputusan yang anda buat dalam hidup akan menentukan sejauh mana anda akan pergi. Jika anda membuat keputusan yang sukar untuk mengubah hidup, anda boleh menggunakan beberapa rasional di sebaliknya, tetapi sering kali kita boleh membakar diri dan membuat keputusan yang lebih rumit daripada yang sepatutnya.

Ikut mana-mana model yang paling sesuai untuk anda. Ingatlah untuk membuat keputusan dan berpegang padanya. Adalah lebih mudah untuk mengatasi dan belajar daripada keputusan yang buruk daripada mengatasi kegagalan yang datang dari ketidakpastian.

Catat Ulasan for " 3 Model Membuat Keputusan yang Sukar untuk Mengubah Hidup"