Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pengajaran tentang Menghakimi Orang Lain

respect-others

Kita semua pernah mendengar untuk tidak menilai orang lain dan setiap kali kita menuding jari kepada seseorang 4 jari menuding kembali kepada kita. Saya ingin berkongsi cerita kecil yang kemas dengan anda yang saya temui di web. Terdapat banyak hikmah di dalamnya.

Sepasang suami isteri muda berpindah ke kawasan kejiranan baharu. Keesokan paginya semasa mereka sedang bersarapan, wanita muda itu melihat jirannya sedang menggantung basuhan di luar. “Dobi itu tidak begitu bersih; dia tidak tahu cara membasuh dengan betul. Mungkin dia memerlukan sabun cuci pakaian yang lebih baik.”

Suaminya memandang, diam. Setiap kali jirannya menggantung basuhannya hingga kering, wanita muda itu membuat komen yang sama.

Sebulan kemudian wanita itu terkejut melihat cucian bersih yang bagus di talian dan berkata kepada suaminya: "Lihat, dia akhirnya belajar cara mencuci dengan betul. Saya tertanya-tanya siapa yang mengajarnya melakukan ini?" 

Suami menjawab, "Saya bangun awal pagi ini dan membersihkan tingkap" Dan begitu juga dengan kehidupan... Apa yang kita lihat semasa menonton orang lain bergantung pada kejelasan tingkap yang kita lihat.

Anda lihat kita semua suka menilai orang lain dan bersuara. Malah gosip dipercayai antara perkara pertama yang dibualkan manusia ketika mula-mula belajar bercakap. Maka tidak hairanlah bahawa salah satu tradisi tertua dalam tamadun manusia telah diteruskan sehingga hari ini.

Masalah menilai manusia lain ialah mereka mempunyai pengalaman dan pelajaran yang anda tidak miliki. Mereka mungkin mempunyai sebab mereka sendiri untuk melakukan apa yang mereka lakukan, sama seperti anda mempunyai sebab anda sendiri anda melakukan apa yang anda lakukan. Daripada menilai orang lain, berikut ialah beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

Belajar Daripada Mereka

Orang lain mungkin mempunyai sebab mereka sendiri untuk melakukan perkara yang mereka lakukan. Daripada mengejek dan menilai mereka, lihat jika ada apa-apa yang boleh anda pelajari daripada mereka. 

Anda mungkin menilai orang lain kerana "murahan" tetapi mereka mungkin telah belajar dengan susah payah bahawa menyimpan wang adalah satu langkah penting dalam hidup.

Anda sebenarnya mungkin belajar sesuatu daripada orang yang mempunyai perspektif berbeza daripada anda. Sam Wilson pencipta Walmart pernah berkata "Untuk berjaya dalam hal ini, anda perlu berubah sepanjang masa"

Mengubah sepanjang masa tidak bermakna sebaik sahaja anda ditetapkan mengikut cara anda, anda secara automatik betul. Ini bermakna anda perlu terbuka kepada perspektif baharu, dan cara berfikir baharu. Anda perlu ingin tahu tentang perkara yang tidak diketahui sebelum anda menilainya.

Walaupun anda masih percaya cara anda adalah cara yang betul, tidak salah untuk memikirkan orang lain dan bertanya mengapa mereka membuat keputusan sebelum anda menilai mereka.

Abaikan Kesalahan Mereka

Kadang-kadang orang melakukan perkara yang tidak baik untuk mereka dan orang di sekeliling mereka. Kita semua mempunyai tabiat yang harus kita patahkan, dan jika anda ingin membantu orang lain menghentikan tabiat buruk mereka itu bagus.

Tetapi, kadang-kadang anda hanya perlu memaafkan orang kerana melakukan sesuatu yang salah dan mengabaikannya. Saya bukan seorang perokok, tetapi saya tidak mempunyai masalah untuk membenarkan orang lain merokok, asalkan ia tidak menjejaskan saya. 

Jika mereka mahu membuat keputusan itu terpulang kepada mereka, dan saya rasa saya atau orang lain tidak patut memberitahu mereka apa yang perlu dilakukan.

Sekarang jika seseorang datang kepada saya dan meminta saya membantu mereka berhenti merokok, saya dengan senang hati akan membantu mereka, tetapi saya tidak akan memaksa seseorang untuk berubah jika mereka tidak mahu.

Cari Orang Dengan Pandangan Anda

Berada di sekeliling orang dengan sudut pandangan berbeza boleh menjadi cara terbaik untuk mengembangkan minda anda dan membuka anda kepada realiti baharu. Tetapi jika anda mempunyai masalah besar dengan orang lain dan anda tidak boleh mengabaikannya, maka tiada siapa yang menghalang anda daripada mencari orang lain untuk dibawa ke dalam hidup anda.

Anda tidak perlu memberi tumpuan kepada orang yang anda tidak bersetuju. Biarkan mereka membuat pilihan mereka sendiri dan anda boleh membuat pilihan anda. Jika anda ingin bergaul dengan orang yang berkongsi perspektif anda sendiri, anda boleh. Dunia ini agak besar, saya pasti anda akan menemui seseorang yang anda boleh bergaul.

Bantu Mereka Melalui Kehidupan

Anda sentiasa boleh membantu mereka sepanjang hayat mereka. Jika anda rasa seseorang tidak melakukan sesuatu dengan betul, anda boleh membantu mereka dengan menunjukkan kepada mereka cara yang anda fikir ia patut dilakukan. 

Mereka mungkin hanya belajar sesuatu dan anda mungkin mewujudkan ikatan antara anda dan orang lain kerana mereka melihat anda cuba membantu mereka.

Jangan paksa mereka untuk bersetuju dengan anda, jangan jadikan pertengkaran, tetapi berikan nasihat yang boleh mereka pilih untuk diterima atau tidak. 

Ingat, merekalah yang akan menentukan cara hidup mereka, dan akhirnya merekalah yang akan melakukan kesilapan mereka sendiri. Tidak kira apa yang anda katakan orang akan sentiasa melakukan apa yang mereka fikir mereka patut.

Berada di sana untuk menunjukkan kepada mereka cara yang betul, dan membantu mereka apabila mereka jatuh, tetapi jangan menilai mereka dan menyebabkan pergaduhan, tidak berbaloi kehilangan persahabatan untuk membuktikan pendapat anda.

Anda tidak mahu dihakimi oleh orang lain jadi balas budi.

Suka artikel ini? Kongsikan! Berikut adalah beberapa artikel pilihan tangan lain yang mungkin anda suka membaca.

Catat Ulasan for " Pengajaran tentang Menghakimi Orang Lain"