Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana Berhujah dengan Berkesan? 10 Cara Berhujah Secara Berkesan

 

Bagaimana Berhujah dengan Berkesan? 10 Cara Berhujah Secara Berkesan

Perselisihan pendapat tentang sesuatu atau seseorang sudah pasti akan membawa kepada perselisihan faham dan perbalahan. Ia tidak semestinya merosakkan. Hujah boleh menjadi agak sukar dan rumit. Apabila anda menjengkelkan rakan rapat atau ahli keluarga anda, anda kadang-kadang menang tetapi lebih banyak kalah.

Kami berhujah untuk menukarkan parti lawan kepada pandangan kami. Adakah sangat mudah untuk mengubah pandangan seseorang? Tidak sama sekali, tidak. Malangnya, ia adalah mitos bahawa pertengkaran akan meyakinkan orang ramai tentang pandangan anda. 

Ya, saya bersetuju bahawa hujah yang kuat mempunyai kuasa untuk menghalang lawan anda dan menjelaskan kepadanya apa yang anda cuba katakan supaya dia boleh bertindak balas dengan cara yang berguna.

 10 Cara Berhujah Secara Berkesan, iaitu:

1. Dengar sebelum berhujah

Kemarahan seseorang terhadap anda terbukti apabila dia bercakap kasar tentang anda. Pada peringkat ini, kekalkan ketenangan anda. Biarkan dia menyatakan dirinya, kemudian berhenti sejenak, merenung, dan memastikan perkara utama.

Jika anda ingin berdebat secara meyakinkan, anda harus dilengkapi dengan semua maklumat yang berkaitan, yang terbaik disediakan oleh orang yang menjerit menentang anda. Semua orang bergelut dengan seni mendengar, tetapi ia mempunyai kesan yang mendalam.

Sudah tiba masanya untuk mengumpul fikiran anda dan memberikan hujah anda selepas anda dengan sabar mendengar dia menjelaskan mengapa dan bagaimana dialog itu.

2. Bersedia

Memulakan hujah adalah mudah tetapi membawanya ke penghujung yang terhormat adalah sukar. Jelas sekali, anda mahu hujah berakhir memihak kepada anda, jadi cari cara dan cara untuk berbuat demikian. Orang yang menyerang dahulu tidaklah sepenting orang yang akan menyerang yang terakhir dan berkesan.

Jadilah orang itu. Dengarkan lawan anda dan kemudian kumpulkan maklumat penting anda sendiri supaya anda boleh mengemukakan hujah yang meyakinkan. Adalah penting anda memikirkan topik hujah anda sekali sebelum memulakan dan adakah jalan ini yang anda mahu ambil. 

Adakah anda bersedia secara mental untuk berhujah dengan berkesan dengan pemikiran yang munasabah dan fakta yang jelas?

3. Gunakan penyelidikan dan data

Luangkan masa untuk merenung dan bernafas dalam-dalam setiap kali anda menemui sesuatu yang anda tidak bersetuju. Tidak perlu berdebat segera atau meningkatkan tekanan anda. Jika anda berada dalam situasi bersemuka dengan seseorang yang duduk di hadapan anda, menarik nafas panjang akan membantu anda mengumpul fikiran anda dan menghasilkan jawapan yang bijak.

Jika anda telah membaca tentangnya dalam artikel, anda harus melakukan penyelidikan dan menyusun maklumat yang berkaitan supaya anda boleh membuat kes yang kukuh. Serang konteks sekarang dan berikan maklumat yang telah anda kumpulkan untuk memihak kepada anda supaya lawan anda terdiam dan tidak dapat menyanggah maklumat yang telah anda sampaikan.

4. Tepat dan tepat

Tiada siapa yang akan mempercayai anda jika anda tidak tepat dan benar kepada fakta. Jika anda ingin berhujah secara meyakinkan, pastikan hujah anda tepat dan ikhlas. Sahkan bahawa semua maklumat yang anda perolehi adalah tepat dan telah dibentangkan dengan cara yang betul.

Pendekatan anda sepatutnya menjawab setiap bantahan yang dibangkitkan oleh musuh anda. Simpan perhatian anda pada subjek anda dan kekalkan pernyataan yang benar kerana anda ingin mengelakkan sebarang salah faham dan anda mahu orang lain menyebelahi anda.

5. Berhujah konteks bukan individu

Satu cara pasti untuk berhujah dengan berkesan adalah dengan menentang konteks dan bukan individu yang telah menulis atau mengatakannya. Anda semua terserempak dengan orang yang kelihatan berdarah dan benci kerana mereka telah mengemukakan satu perkara yang membuatkan tekanan darah anda tinggi.

Anda tidak boleh tahan dengan orang itu dan mahu membalasnya dengan jawapan yang berkesan. Tetapi adakah ini pendekatan yang betul? Jika dia begitu mengambil berat tentang emosi anda, dia tidak akan mengatakannya. 

Anda ingin berhujah dengan berkesan dan menyatakan maksud anda kemudian nyatakan percanggahan beliau yang ditunjukkan dengan kata-kata. Tidak perlu menyerang watak atau keperibadiannya kerana ia boleh mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan. Ini sebenarnya akan menjadi peluru yang kuat untuk anda dan akan membuktikan maksud anda dengan lebih berkesan.

6. Jangan berikan lawan anda sebarang peluru

Berhujah secara persuasif menggunakan fakta dan nombor berbanding rekaan atau pembohongan kerana berbuat demikian akan menjadi bumerang. Semasa berhujah, pastikan anda menyatakan semua idea anda dengan jelas. Pastikan bahawa kerelevanan kenyataan beliau tidak luput jika anda menggunakannya dalam apa jua keadaan. Jangan berikan lawan anda alasan untuk menyerang anda secara sah.

Gunakan ayat itu dengan tepat seperti yang dimaksudkan oleh lawan anda tanpa sebarang tambahan. Jika anda tidak berbuat demikian, semua orang akan menentang anda, dan anda akan kehilangan kes anda. Jika anda ingin membentangkan kes anda dengan betul, adalah penting anda menjaga maruah dan adab baik anda dengan cara yang tersusun.

7. Berhujah secara positif

Berhujah secara berkesan dengan bersikap positif. Saya pasti anda akan terkejut dengan kenyataan ini dan tertanya-tanya bagaimana anda boleh kekal positif dalam menghadapi kesukaran. Ia tidak begitu sukar apabila anda memikirkannya. 

Apabila dua orang bertengkar sekurang-kurangnya satu atau kedua-duanya akan kehilangan ketenangan mereka pada satu ketika atau yang lain. Mengapa tidak membiarkan orang lain kehilangan ketenangannya dan berkata perkara yang tidak sepatutnya.

Ini akan kehilangan kredibilitinya dalam hujah kerana tiada siapa yang suka sesiapa menjadi peribadi dan menyerang satu sama lain mengenainya. Hujahnya adalah tentang pemikiran yang pelbagai bukan tentang keperibadian. 

Apabila anda kekal sebagai diri anda yang positif, anda sedang meningkatkan imej anda sendiri dan memberi kepercayaan kepada kata-kata anda. Ini akan mendapat kebaikan untuk anda dalam hujah.

8. Kekal pada topik

Sangat penting untuk kekal pada subjek jika anda ingin melawan dengan berkesan. Apabila seseorang marah, mereka kehilangan tumpuan dan pemikiran mereka, dan mereka mula meracau tentang perkara yang tidak penting. Ini adalah salah satu strategi yang paling boleh dipercayai untuk memajukan perbincangan.

Baik lawan anda mahupun penonton yang mendengar akan menganggap ini sebagai menghargai. Selain itu, ia akan menjadikan topik anda dan hujah yang anda buat setakat ini tidak bermakna sama sekali. 

Jangan lakukannya, pada semua kos. Adalah lebih baik untuk kekal pada topik dan mengemukakan justifikasi yang meyakinkan untuk menang.

9. Jangan sekali-kali mencetuskan pertengkaran

Mengapa membuang masa terlibat dalam aktiviti bodoh itu apabila memulakan pertengkaran adalah perangai yang tidak baik? Kadang-kadang penting untuk mempertahankan diri selepas mendengar kata-kata yang mengerikan tentang anda.

Walaupun anda tidak mahu memulakan pergaduhan, anda masih perlu membalas penghinaan. Jika anda ingin memenangi hujah, anda mesti menunjukkan sifat kemanusiaan, kedalaman dan persepsi anda terlebih dahulu kepada penonton. 

Jadilah pasti dan ringkas, dan sokong hujah anda dengan data. Ia akan memberi anda imej bersimpati kepadanya, yang akan memberi anda kelebihan berbanding dia.

10. Bersopan santun dan profesional

Ingatlah bahawa sikap dan sikap anda yang dingin dan terkumpul akan memenangi hujah ini jika anda ingin berhujah secara meyakinkan. Semua orang menunggu untuk mengumumkan pemenang sambil bertenggek di bangku penghakiman. 

Tiada siapa yang akan menyokong orang yang kasar atau kasar, oleh itu jangan sesekali mengkritik kenyataan atau kepercayaan lawan anda.

Dalam keadaan ini, mengekalkan sikap profesional adalah yang terbaik kerana ia akan menyerlahkan sikap anda yang berterus-terang dan berbudi bahasa serta menyerlahkan sikap baik anda mengenai keseluruhan senario. 

Mengetahui masa untuk berhenti seketika dan berundur semasa pertengkaran adalah penting jika anda ingin mempunyai pengaruh yang lebih besar pada lawan anda.

Catat Ulasan for "Bagaimana Berhujah dengan Berkesan? 10 Cara Berhujah Secara Berkesan"