Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 Cara Menghargai Rakan Sekerja

10 Cara Menghargai Rakan Sekerja

Tempat kerja korporat terdiri daripada beberapa individu yang bekerjasama untuk mencapai sesuatu projek. Setiap pekerja menyumbang kepada kebahagiaan tempat kerja dan penyiapan projek tepat pada masanya. 

Ia tidak akan dapat mencapai tahap produktiviti dan kecekapan kerja tertinggi dalam syarikat sehingga dan sehingga pasukan mendapat sokongan rakan sekerjanya.

Adalah penting untuk memberitahu rakan sekerja bahawa anda menghargai kebahagiaan dan perkembangan mereka dan berada dalam pasukan mereka. 

Dengan mengiktiraf sumbangan mereka kepada kejayaan anda dan memuji mereka kerana menjadi penggerak di pejabat, anda mungkin menunjukkan kepada rakan sekerja betapa anda menghargai mereka. Satu lagi kepuasan yang membawa kepada ketenangan dalaman dan produktiviti yang lebih tinggi ialah kesetiaan rakan sekerja.

 10 Cara Menghargai Rakan Sekerja, iaitu:

1. Kenali rakan sekerja anda

Berbanding dengan rakan mereka, orang ramai menghabiskan lebih banyak masa di tempat kerja. Di tempat kerja, kumpulan orang yang pelbagai bekerjasama untuk menyelesaikan projek dengan jayanya walaupun mempunyai minat, kebolehan dan nilai yang berbeza. Anda mesti mengenali dan menyukai rakan sekerja anda jika anda mahukan persekitaran kerja yang baik.

Percaya dan berusaha untuk hubungan profesional dan peribadi yang kukuh yang akan menahan tekanan dan tekanan di tempat kerja. Anda mesti mengukir masa yang diperlukan dari jadual sibuk anda untuk mengetahui tentang pilihan rakan sekerja anda. 

Luangkan masa antara satu sama lain semasa rehat dan libatkan diri dalam perbualan terbuka; ini akan membantu anda mengenali rakan sekerja anda.

2. Bersikap mesra

Kadangkala kita dikurniakan rakan sekerja yang setia dan memahami dan pada masa lain dengan individu yang tidak berperasaan, tegas dan acuh tak acuh. Jarang sekali dalam kumpulan anda akan mendapati semua orang mengikut kesukaan anda. Sebenarnya, ini adalah ujian sebenar keperibadian dan kemahiran insaniah anda. 

Dalam persekitaran profesional, anda perlu bergantung kepada orang lain untuk memenuhi tarikh akhir dan menyelesaikan pelbagai tugas. Akan sentiasa ada beberapa orang yang akan berdendam dan memberi anda ketegangan. 

Cara terbaik untuk menangani masalah ini adalah dengan bersikap mesra dan menghargai rakan sekerja anda walaupun sikapnya. Senyuman mesra dan ucapan mesra akan menghantar mesej yang betul kerana ia adalah isyarat kecil yang penting dalam kehidupan seharian. Usaha tulen anda dalam interaksi akan membuat perubahan besar dan membawanya ke sisi anda akhirnya.

3. Menjadi pemain pasukan 

Pasukan terdiri daripada orang yang mempunyai pelbagai minat, kepakaran dan pengetahuan, dan ini boleh menyebabkan ketegangan atau konflik. Keupayaan anda untuk bekerja dengan dan menyesuaikan diri dengan pelbagai jenis personaliti akan bergantung pada kebolehan interpersonal anda. 

Elakkan daripada membiarkan sedikit perselisihan faham meningkat kepada isu yang lebih besar dan lakukan yang terbaik untuk membuat orang lain selesa di sekeliling anda dengan menjadi disukai dan produktif di tempat kerja. Dalam sesebuah pasukan, kerjasama adalah lebih penting daripada individualisme.

Untuk menyatukan semua orang, tunjukkan kepada rakan sekerja anda bahawa anda menghargai mereka dengan membuat gerak isyarat yang mudah. Galakkan semua orang untuk bersuara dan pastikan pasukan anda mematuhi prinsip kesopanan, rasa hormat dan kesopanan untuk mengekalkan hubungan baik di kalangan rakan sekerja.

4. Mempunyai kemahiran Mendengar yang baik

Dalam persekitaran profesional, adalah penting untuk mengekalkan keseimbangan antara mengemukakan idea anda dan mendengar dengan penuh perhatian kepada orang lain. 

Menghargai rakan sekerja dan cuba melibatkan diri dalam perbualan di mana semua orang mempunyai peluang untuk bersuara. Mendengar boleh membantu anda memahami pemikiran orang lain supaya anda boleh bertindak mengikut masa yang akan datang.

Apabila anda mendengar ia memberikan mesej penting bahawa anda menerima proses pemikiran orang lain dan bersedia untuk mendengar dan melaksanakan idea yang bukan milik anda. Rakan sekerja adalah sebahagian daripada pasukan anda dan tunjukkan rasa hormat kepada mereka dengan mendengar cadangan mereka.

5. Jangan elak epal buruk

Terdapat contoh apabila rakan sekerja bersikap tidak sopan dan menjengkelkan. Jika sesebuah pasukan ingin berjaya, ia mesti boleh berfungsi tanpa konflik dalaman. Mengelakkan keadaan tidak akan membantu kerana ia boleh memburukkan dan mendatangkan lebih banyak kerosakan kemudian; sebaliknya, bersikap tenang dan cari penyelesaian.

Jika anda kekal tenang dan mesra, musuh anda akhirnya akan merasakan kesannya. Teruskan usaha anda dan cuba perbualan satu-satu dengannya untuk menyelesaikan isu tersebut. Puji dia atas kebolehan dan usaha kerjanya, bawa dia keluar makan tengah hari atau minum, dan pastikan semua orang menyedari sumbangannya kepada pasukan. 

Semua orang suka untuk diakui atas usaha mereka, jadi tunjukkan kepada rakan sekerja anda sedikit penghargaan dan lihat bagaimana perasaannya berubah dalam masa yang singkat.

6. Pergi lebih jauh

Hargai rakan sekerja dan usaha mereka untuk menjadikan tempat kerja sebagai tempat kerja yang gembira dan puas. Usaha bersama setiap individulah yang memberi sumbangan berguna dalam mengekalkan keamanan dan keharmonian tempat tersebut. Kadang-kadang disebabkan masalah kecemasan atau peribadi, seseorang mungkin ketinggalan dalam kerja mereka.

Pergi lebih jauh dan menjadi sukarelawan untuk membantu orang lain yang kerjanya tidak lengkap dan memerlukan bantuan. Jangan bermegah tentangnya, sebaliknya bekerja secara semula jadi dan jadikan duluan. 

Rakan sekerja anda akan menghargai gerak isyarat anda dan akan berterima kasih atas pertimbangan anda. Ini akan membantu dalam mewujudkan ikatan pasukan dan menunjukkan contoh yang baik yang akan cuba diikuti oleh orang lain. Ia adalah fakta yang terbukti bahawa perbuatan baik mendorong orang lain untuk meletakkan kaki terbaik mereka ke hadapan.

7. Raikan hari bahagia

Sertai parti rakan sekerja untuk menunjukkan penghargaan anda. Pastikan anda dimaklumkan tentang hari lahir rakan sekerja anda dan rancang makan tengah hari atau minuman untuk diraikan semasa makan tengah hari. Jika anda tidak dapat membuat pengaturan lain, anda juga boleh meminta kek. Apa yang penting ialah usaha dan isyarat.

Ini secara beransur-ansur akan menjadi sebati dalam budaya tempat kerja dan diterima baik oleh semua orang. Pengaturan yang sama boleh dibuat jika rakan sekerja telah menerima anugerah atau kenaikan pangkat untuk prestasi cemerlang. 

Buat rancangan dengan rakan sekerja anda untuk keluar minum selepas bekerja. Apabila anda menunjukkan kepada rakan sekerja bahawa anda gembira untuk mereka, ia akan membawa keharmonian dan ketenangan ke pejabat dan menggalakkan semua orang melakukan bahagian mereka.

8. Bersyukur

Beberapa hari anda mungkin berasa tidak selesa dan tidak dapat bekerja untuk potensi anda. Pada ketika itu, seorang rakan sekerja datang dan membantu anda tanpa sebarang dorongan atau keuntungan diri. 

Bersyukur dan hargai rakan sekerja dengan berterima kasih atas sumbangan mereka. Ucapan terima kasih yang ringkas sangat membantu dalam mewujudkan niat baik dan keamanan antara perhubungan.

Semua orang sukakan penghargaan dan apabila mereka melihat bahawa usaha mereka diakui mereka akan berusaha ke tahap yang lebih tinggi pada masa hadapan. Pujian yang berkaitan dengan kerja dan pujian secara langsung kedua-duanya berfungsi dengan baik jadi berusahalah untuk mereka menunjukkan penghargaan dan terima kasih anda.

9. Elakkan gosip dan negatif

Walaupun semua orang sedar betapa toksik dan gosip yang merosakkan, ia tetap kekal dalam budaya tempat kerja. Pastikan anda keluar dari kalangan gosip dan elakkan daripada bercakap buruk tentang rakan sekerja anda. 

Sebaliknya, tunjukkan penghargaan anda atas usaha rakan sekerja anda dan kerja yang dilakukan dengan baik. Sikap anda akan membantu orang lain memahami bahawa mereka salah dan berhenti membuat komen yang tidak munasabah dengan memberitahu mereka bahawa mereka salah.

10. Menyampaikan hadiah yang diperibadikan 

Memberi hadiah yang diperibadikan kepada rakan sekerja adalah pendekatan yang menarik untuk meningkatkan komunikasi dan memecahkan kehebatan. Bawa hadiah kecil untuk ahli pasukan anda jika anda telah bercuti untuk menunjukkan kepada mereka bahawa anda menghargai mereka. 

Jika rakan sekerja telah memberi anda hadiah, pastikan anda menerimanya dengan mesra dan ucapkan terima kasih anda.

Anda boleh melakukan tindakan yang sama pada akhir tahun untuk menyatakan penghargaan anda atas usaha mereka untuk membuat anda berasa dialu-alukan dan seperti ahli pasukan. Kebaikan ikhlas anda akan dibalas oleh orang lain, mengeratkan ikatan antara kumpulan secara keseluruhan.

Semua strategi untuk menunjukkan penghargaan rakan sekerja dan meningkatkan hubungan di tempat kerja disenaraikan di sini. Saya harap cadangan ini akan membolehkan anda mengukuhkan hubungan kerja anda.

Catat Ulasan for " 10 Cara Menghargai Rakan Sekerja"