Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mengatasi Tekanan

Mengatasi Tekanan

Ramai penulis akan menawarkan cadangan tentang cara menguruskan tekanan. Tetapi bukankah lebih baik untuk menaklukinya sama sekali? 

Berikut adalah sedozen perkara yang perlu anda cuba lakukan.

Yoga, Tai-Chi dan disiplin yang serupa dari Asia telah berkesan selama berabad-abad dalam membantu menghilangkan tekanan. Teknik fizikal melenturkan otot dan membantu menumpukan minda kepada pemikiran yang santai.

Meditasi juga telah diamalkan, di Asia dan di tempat lain, selama berabad-abad. Ia mudah dipelajari dan mempunyai pelbagai faedah. Mengambil sedikit masa beberapa minit sehari (walaupun 15-20 adalah lebih baik) boleh membantu menghilangkan gejala tekanan. 

Fokus pada mana-mana satu perkara membantu mengalihkan minda daripada tekanan. Terdapat juga bukti bahawa, diamalkan dengan betul, ia boleh mempunyai banyak kesan fizikal yang bermanfaat juga.

Latihan pernafasan dalam boleh menjadi langkah pertama yang hebat untuk mengawal gejala tekanan. Dan mengurangkan gejala selalunya merupakan langkah pertama yang baik untuk menyembuhkan masalah jangka panjang. 

Cuba ini: baring menghadap lantai di atas tuala besar, siku bengkok dengan tangan anda rata di atas lantai. Bahagian belakang tangan anda harus berada di bawah dada anda. Sekarang tarik nafas dalam-dalam, tiga atau empat kali.

Makanan tambahan boleh membantu. Kesukarannya ialah terdapat begitu banyak, dan begitu banyak yang tidak berguna, sehingga mengesyorkan yang khusus terdedah kepada kesilapan. Apa-apa sahaja yang membantu meningkatkan tahap serotonin berkemungkinan membantu. Berhati-hatilah mereka yang menjanjikan penawar ajaib.

Sesetengah ubat ringan, seperti bantuan tidur boleh berguna sekali-sekala. Risiko menjadi bergantung kepada mereka, bukan dalam erti kata narkotik tetapi hanya sebagai tongkat untuk mengelak daripada menangani masalah yang mendasari. 

Tetapi sebagai sebahagian daripada program pelepasan tekanan yang lengkap, ia boleh menjadi sangat bermanfaat. Tidur yang betul adalah penting untuk mengurangkan tekanan.

Beberapa teknik yang baru popular (dan beberapa teknik tradisional) telah terbukti membantu ramai orang. Aromaterapi, sering digabungkan dengan 'muzik mood' sebenarnya berfungsi dalam banyak kes. 

Terdapat sedikit bukti saintifik bahawa aromaterapi mempunyai apa-apa jenis kepentingan yang mendalam, tetapi kenangan sering dikaitkan dengan bau tertentu. Ia pasti tidak boleh mendatangkan mudarat.

Ungkapan lama dari Congreve: 'Muzik mempunyai daya tarikan untuk menenangkan payudara yang ganas' masih mendapat tempat dalam masyarakat kontemporari. Walaupun kesannya tidak boleh dibesar-besarkan, namun adalah benar bahawa jenis muzik yang betul boleh membantu mengubah mood. 

Kedua-duanya kerana perkaitan ingatannya dengan peristiwa yang menggembirakan dan atas sebab-sebab yang tidak difahami dengan baik, muzik boleh mengubah perasaan.

Selalunya urutan yang baik, terutamanya bersempena dengan muzik yang menenangkan, boleh menjadi tambahan kepada program melegakan tekanan yang lebih besar. 

Salah satu kesan tekanan yang paling biasa ialah ketegangan otot yang teruk, terutamanya di leher, bahu dan betis. Urut membantu menyelesaikan masalah ini secara fizikal dan ia mempunyai kesan psikologi untuk melakukan sesuatu yang baik untuk diri sendiri yang menyumbang kepada kesannya.

Dalam kes yang teruk, psikoterapi mungkin dipanggil. Kepelbagaian sekolah dan teknik yang digunakan menjadikan mengesyorkan ahli terapi lebih sukar daripada memilih makanan tambahan yang baik. Rakan yang dipercayai selalunya boleh menjadi sumber yang baik untuk dikunjungi dalam arena ini.

Catat Ulasan for " Mengatasi Tekanan"