Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petikan Kejayaan Mempunyai Keberanian Untuk Berjaya

Petikan Kejayaan Mempunyai Keberanian Untuk Berjaya

Lily Tomlin pernah dipetik sebagai berkata "Kita semua bersendirian." Keperluan untuk keberanian sangat jelas ditunjukkan dalam pernyataan ringkas dan mudah ini!

Jalan kita menuju kejayaan ditentukan dan dibentuk oleh perspektif kita sendiri tentang kehidupan. Oleh itu, perjalanan ke arah kejayaan adalah jalan yang sangat peribadi dan individu.

Bergantung pada cara anda mengklasifikasikan kejayaan peribadi anda sendiri, ia mungkin memerlukan keberanian untuk membolehkan anda menghadapi cabaran yang akan dihadapi semasa perjalanan anda ke destinasi yang anda inginkan. 

"Kejayaan tidak diukur dengan apa yang anda capai tetapi dengan penentangan yang anda hadapi, dan keberanian yang anda gunakan untuk mengekalkan perjuangan menentang rintangan yang sukar." Orison Swett Marden

Apakah itu Keberanian?

Kita biasanya mengaitkan keberanian dengan menakluki musuh, pergi berperang, menangani pencuri. Tetapi keberanian jauh lebih mendalam daripada menjadi pahlawan pertempuran atau perkhidmatan.

Bagaimana pula dengan keberanian menghadapi ketakutan kita? Ketakutan untuk mengambil cabaran dengan risiko kemungkinan gagal.

Bagaimana pula dengan keberanian bersuara menentang prinsip yang diterima, dalam komuniti atau tempat kerja anda?

Bagaimana pula dengan keberanian yang diperlukan untuk mencuba sesuatu yang baru? Untuk meletakkan segala-galanya untuk meneruskan usaha baharu, satu usaha yang berjaya? Dan apa yang berlaku jika usaha niaga itu gagal?

Semua situasi ini memerlukan keberanian yang besar untuk percaya pada kejayaan anda sendiri dan usaha seterusnya.

Jika, sebagai contoh, anda mempunyai impian untuk menjadi seorang penulis. Bagi anda, itulah kejayaan. Menurut keluarga doktor perubatan anda, satu-satunya kejayaan dalam fikiran mereka ialah menjadi seorang doktor yang berjaya. 

Ini bermakna anda perlu mempunyai keberanian untuk mempertahankan apa yang anda percaya dan ingin lakukan, walaupun ia bermakna mengecewakan orang di sekeliling anda.

Ingat kata-kata Rudyard Kipling - "Keberanian bukanlah ketiadaan ketakutan, ia adalah kawalan ketakutan".

Keberanian boleh Menghasilkan Jutaan Dolar

Sebagai seorang pelajar kolej, Ketika Michael Dell (kini pengerusi Lembaga Pengarah Dell), adalah seorang pelajar kolej, dia mendakwa bahawa dia mahu mengalahkan IBM. Mimpi seperti itu harus disokong dengan keberanian!

Pada tahun 1983, beliau memulakan perniagaannya dari asramanya di Universiti Texas di Austin, menjual PC dan komponen yang dibuat khas.

Setahun kemudian, dengan modal permulaan $1,000, Dell meninggalkan sekolah dan secara rasmi menubuhkan perniagaannya. 

"Menjadi seorang usahawan tidak ada dalam fikiran saya. Apa yang ada dalam fikiran saya ialah peluang yang saya lihat di hadapan, yang begitu menarik." Kata Dell.

Apabila Michael Dell pergi, dia tidak tahu betapa besar peluang itu sebenarnya. Dell Computer Corporation kini bernilai kira-kira $31.9 billion.

Walaupun Dell tidak menyedari kesan masa depan internet terhadap perniagaan dan kehidupan peribadi pada masa itu, Dell Computers kini menjual produk bernilai kira-kira $50 juta di internet setiap hari, menjadikannya salah satu tapak e-dagang berasaskan Windows terbesar di dunia.

Petikan tentang Keberanian dan Keazaman

“Apakah hidup jika kita tidak mempunyai keberanian untuk mencuba sesuatu?” Vincent Van Gogh

George Sheehan menulis "Kejayaan bermakna mempunyai keberanian, keazaman, dan kemahuan untuk menjadi orang yang anda percaya anda sepatutnya menjadi"

"Semua orang mempunyai bakat. Apa yang jarang berlaku ialah keberanian untuk mengikuti bakat itu ke tempat gelap ke mana arahnya.” Erica Jong

Lihat laman web ini semua tentang tidur yang nyenyak . Mungkin anda boleh mendapatkan beberapa lagi ubat untuk malam anda yang tidak dapat tidur, Cuba beberapa resipi herba selasih dan juga belajar cara menanam taman herba anda sendiri.

Catat Ulasan for " Petikan Kejayaan Mempunyai Keberanian Untuk Berjaya"