Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Penetapan Matlamat dan Personaliti

goal-setting

Bagaimanakah personaliti anda mempengaruhi kapasiti anda untuk menetapkan dan mencapai matlamat? Ketahui lebih lanjut dengan membaca esei hebat ini oleh Joy Healey.

Kini diterima dengan baik bahawa individu yang menetapkan matlamat akan berjaya lebih daripada mereka yang tidak. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa jenis matlamat yang paling mungkin anda capai bergantung pada personaliti anda? 

Teruskan membaca untuk mengetahui cara memilih matlamat yang sesuai untuk jenis personaliti anda. Tetapi pertama sekali, penjelasan ringkas tentang proses pemprofilan adalah perlu sebelum mengkaji kepentingan pemprofilan dalam penetapan matlamat.

Orang berbeza-beza, namun perbezaan mereka boleh dijangka. Mengetahui cara seseorang akan bertindak balas dalam keadaan tertentu boleh meningkatkan kejayaan, kesejahteraan, dan seterusnya nilai mereka dalam apa jua keadaan. 

Dr Stephen Covey menasihati pembaca bukunya "The Seven Habits of Highly Effective People" untuk "mencari dahulu untuk memahami, kemudian untuk difahami."

Pakar poligraf (pengesan pembohongan) dan kefahaman tingkah laku Dr. William Marston mencipta teknik pada tahun 1926 untuk mengenal pasti jenis personaliti orang. Mengikut kecenderungan aktif atau pasif mereka, bergantung pada cara mereka melihat dunia, dia mengkategorikan orang dalam bukunya "Emosi Orang Normal."

Gaya utama yang dikenal pasti ialah:

D - Pandu - "Cara Saya" (3% daripada populasi)

I - Pengaruh - "Cara yang Seronok" (12% daripada populasi)

C - Pematuhan - "Cara Yang Betul" (16% daripada populasi)

S - Kemantapan - "Cara Selamat" (69% daripada populasi)

Sudah tentu, terdapat lebih daripada empat gaya utama kerana setiap orang menunjukkan setiap gaya pada tahap yang berbeza-beza, menghasilkan pelbagai kemungkinan kombinasi yang hampir tidak berkesudahan. 

Malah, ia akan menjadi sangat mencurigakan jika profil seseorang memaparkan hanya satu gaya. Contohnya, gaya anda mungkin gabungan "Tinggi D," "Sederhana I," "Agak C" dan "S Rendah." Tiada fesyen secara automatik "Baik" atau "Buruk". Menggunakan kesedaran diri tentang potensi kelemahan, pemprofilan bertujuan untuk mendedahkan dan memanfaatkan kekuatan orang ramai.

Hasil daripada menggabungkan pelbagai peringkat bagi setiap gaya, profil personaliti yang sangat tepat dalam bidang berikut dihasilkan:

  • Apa yang orang percaya tentang diri mereka sendiri
  • Bagaimana orang lain melihat
  • Tingkah laku mereka di bawah tekanan
  • Mereka lebih suka berkomunikasi
  • Fobia terbesar
  • Induser terbesar

Mengetahui gaya pilihan anda sendiri dan orang lain akan membantu anda memupuk persekitaran di mana nasihat Dr. Covey untuk "Think Win/Win" boleh berkembang.

Perkaitan dengan Penetapan Matlamat 

Penetapan matlamat selalunya bergantung pada gaya lazim subjek. Setiap jenis akan menetapkan matlamat yang berbeza, yang boleh mempunyai faedah dan kelemahan.

Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai "D Tinggi," atau sangat terdorong dan berazam, akan menyedari apa yang mereka mahu lakukan dan berkemungkinan besar untuk menetapkan objektif yang tinggi dengan semangat yang tinggi dan harapan yang tinggi. 

Ini hebat kerana mereka sering sangat produktif dan setia. Walaupun mereka "menembak untuk bulan, dan hanya membersihkan pokok," ia tidak akan menjadi penghujung dunia jika mereka tidak mencapai apa yang mereka ingin lakukan. Jika mereka kecewa, mereka akan cepat pulih.

Strategi ini boleh menjadi bumerang jika High D mengambil terlalu banyak atau gagal membuat perancangan yang betul kerana mereka tidak merasakan kegagalan. Mereka juga mungkin sibuk dengan pandangan dunia mereka sendiri hingga gagal mengambil kira idea dan cita-cita orang lain.

Berinteraksi dengan orang datang secara semula jadi kepada mereka yang mempunyai gaya High I; mereka akan menyukai kehidupan dan menjadi sangat optimis sambil memberi tumpuan kepada "gambaran besar." 

Akibatnya, mereka mungkin menetapkan banyak objektif, beberapa daripadanya mungkin kerap berubah, tetapi mereka semua akan menjadi objektif yang mereka sukai dan, kerana menurut undang-undang purata, mereka mungkin mencapainya.

Walau bagaimanapun, kerana mereka sering terganggu dengan berseronok, ramai pelajar Tinggi I bergelut dengan kekurangan perhatian. Bagi individu yang suka bergaul dan suka berkawan ini, penetapan matlamat yang merangkumi rangkaian dan ganjaran akan mempunyai peluang terbaik untuk berjaya.

Orang yang mempunyai gaya S Tinggi, sebaliknya, lebih pendiam, mantap, menyokong dan menyokong status quo. Mereka akan berfungsi dengan baik apabila diberi matlamat yang selamat, terurus, tambahan dan lebih berkemungkinan berjaya

Menetapkan matlamat selamat mempunyai risiko menghalang orang ramai daripada menerima peluang baharu. Fakta bahawa 69% orang termasuk dalam kategori ini adalah menarik.

Gaya C Tinggi juga dicirikan oleh berhati-hati, kecerdasan dan kecekapan.

Mereka memihak kepada matlamat khusus yang difikirkan dengan baik yang boleh disokong oleh satu tan data dan penyelidikan.

Disebabkan rancangan terperinci mereka, mereka berkemungkinan besar untuk mencapai matlamat mereka - selagi mereka tidak menghabiskan masa yang lama untuk merancang dan membuat persediaan sehingga mereka tidak pernah sampai ke bahagian 'melakukan'. Mengelakkan "lumpuh melalui analisis" adalah idea yang baik.

Untuk mencapai kejayaan atau untuk membantu seseorang dalam matlamat mereka, adalah penting untuk menyesuaikan proses penetapan matlamat kepada jenis personaliti mereka. 

Sudahkah anda mengetahui gaya apa yang anda ada? Sebelum menyelesaikan kuiz, saya membuat tekaan liar tentang saya, dan saya benar-benar terkeluar. 

Walau bagaimanapun, saya harus mengakui bahawa semasa saya membaca laporan itu, menjadi jelas kepada saya bahawa saya menipu diri sendiri dan analisis itu sebenarnya mengenali saya lebih baik daripada saya. Saya sangat ingin menjadi High D, yang langsung, memaksa dan menuntut, tetapi saya adalah High C, yang patuh, reflektif dan berhati-hati.

Saya mula-mula kecewa, tetapi profil personaliti bertujuan untuk mendedahkan kelebihan. Semakin banyak laporan yang saya baca, semakin saya menyedari bahawa kualiti tentang diri saya yang selama ini saya ambivalen sebenarnya adalah aset yang boleh saya gunakan untuk bergerak ke hadapan dengan cara yang tidak akan membuatkan saya berasa terancam. 

Saya juga menyedari perangkap yang perlu saya elakkan, yang kini saya tahu (dan telah belajar dari masa lalu).

Catat Ulasan for " Penetapan Matlamat dan Personaliti"