Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Penetapan Matlamat Hebat - Tingkatkan Motivasi

Penetapan Matlamat Hebat - Tingkatkan Motivasi

Perkataan Latin "cor", yang bermaksud hati, adalah tempat asal perkataan "dorongan". Memberi keberanian, jaminan, atau harapan adalah maksudnya. Menjadi berani adalah mempunyai keupayaan untuk mengetepikan ketakutan.

Mendengar dan bertindak mengikut hati anda adalah pendekatan paling mudah untuk berani dan tidak takut. Anda mesti menyediakan sistem untuk dorongan diri jika anda ingin meningkatkan tahap kejayaan anda.

Kejar aktiviti yang anda rasa ghairah

Membina momentum ke arah kehidupan EASE dengan melibatkan diri dalam aktiviti yang menyeronokkan dan memuaskan akan membantu. Perasaan yang akan ditawarkan oleh melengkapkan matlamat anda adalah yang menjadikannya bermakna pada mulanya, seperti yang dinyatakan dalam Langkah Tiga bab Mencipta Kehidupan Anda EASE dalam Buku Aktifkan Kehidupan Anda. 

Memberi tumpuan pada emosi yang akan ditawarkan oleh mencapai kehidupan ideal anda adalah langkah paling penting dalam mencipta sistem anda untuk galakan. Aktiviti yang tidak membuatkan anda berasa bermotivasi untuk melaksanakannya tidak mempunyai tujuan. 

Mengikut naluri dan perasaan yang anda alami semasa terlibat dalam aktiviti itu, anda akan dapat menentukan sama ada ia sesuai untuk anda.

Tanya diri anda soalan berikut sebelum memulakan sebarang aktiviti atau membuat sebarang matlamat:

  • Mengapa saya ingin mencapai objektif ini?
  • Apa yang akan membuatkan saya rasai terasnya?
  • Bagaimanakah saya mentafsir perkara ini?
  • Adakah sensasi ini cukup kuat untuk mengekalkan pemanduan saya dari semasa ke semasa?

Pengiktirafan diri 

Mengiktiraf pencapaian anda adalah teknik yang hebat untuk meningkatkan keyakinan anda dan meningkatkan kesedaran tentang perkembangan anda. Kita sering terlepas pandang apa yang sebenarnya berlaku dengan taksub tentang perkara yang belum kita capai dalam hidup.

Saya cadangkan membuat senarai semua perkara yang telah anda capai dalam hidup anda jika anda mendapati sukar untuk mengenali sebarang pertumbuhan peribadi. Anda akan segera mendapat perspektif baharu tentang kehidupan anda dan langkah-langkah yang anda lakukan untuk mencapai objektif anda sebagai hasilnya.

Kaedah terbaik untuk menghargai diri anda adalah dengan merawat diri anda apabila anda mencapai objektif yang besar. Menghargai diri meningkatkan keyakinan dan motivasi. RAIKAN setiap kali anda mencapai matlamat! Anda layak.

Ganjaran juga menyalurkan tenaga kinetik yang dijana sambil memajukan ke arah objektif. Walaupun anda telah mencapai matlamat, jika anda tidak mengucapkan tahniah kepada diri sendiri, ia sebenarnya akan menjadi urusan yang belum selesai dan sebahagian daripada tenaga masa lalu anda akan disimpan, menghalang anda daripada menggunakan kesemuanya pada masa kini.

Buat senarai insentif yang boleh anda gunakan untuk memotivasikan diri anda ke arah mencapai objektif anda. Ini boleh berupa ganjaran material seperti keluar malam bersama rakan-rakan, pakaian baharu, hari spa yang menenangkan atau percutian yang sewajarnya, atau faedah tidak ketara seperti perasaan. 

Semasa anda mula menyelesaikan matlamat anda, anda akan melihat bahawa perasaan kejayaan selalunya merupakan ganjaran terbaik. Apabila anda mencapai matlamat anda, anda mengalami sentimen yang indah tentang peningkatan nilai diri, keyakinan diri yang kuat dan keyakinan diri.

Menghargai diri

Bersyukur dengan apa sahaja yang anda ada dalam hidup anda adalah pendekatan yang bagus untuk memotivasikan diri anda. Kita sering melupakan semua perkara baik yang sudah kita miliki kerana kita menjadi sibuk dengan perkara buruk atau perkara yang kita tidak ada atau tidak mahu dalam hidup kita.

Saya cadangkan simpan pen dan kertas di sebelah katil anda dan senaraikan semua perkara yang berlaku pada siang hari yang anda gembira setiap malam sebelum anda tidur jika anda menghadapi masalah mencari perkara yang baik tentang diri anda. Pandangan anda tentang diri anda, kehidupan anda, dan perkara serta orang di dalamnya akan berubah dengan cepat.

Akauntabiliti dan kumpulan sokongan

Teknik terbaik untuk memotivasikan diri anda ialah mencari orang penting dalam hidup anda yang anda boleh berkongsi visi hidup anda yang sempurna dan meminta sokongan dan galakan mereka dalam merealisasikannya. 

Lebih baik lagi, apa kata bekerjasama untuk mencipta kumpulan penciptaan EASE di mana anda boleh berjumpa dengan kerap untuk bercakap tentang objektif dan kehidupan ideal EASE anda. Dengan melakukan ini, anda bukan sahaja akan menyokong dan menggalakkan satu sama lain, tetapi anda juga akan mempertanggungjawabkan satu sama lain untuk melaksanakan objektif anda.

Senaraikan orang yang anda ingin ada dalam kumpulan penciptaan EASE anda

Saya berjanji bahawa jika anda melaksanakan hanya satu atau dua nasihat dalam siaran ini, anda akan mula mengembangkan rasa motivasi dalaman yang lebih kuat, yang akan menjadikannya lebih mudah untuk anda mencapai semua objektif anda.

"Menjadi penghibur elit dalam bidang permainan kehidupan bukanlah tentang menjadi sempurna. Sebaliknya, ia adalah mengenai memupuk fokus mental ke arah penguasaan dalam setiap bidang kehidupan anda. Ia adalah mengenai komitmen diri anda, dari inti hati anda, untuk menjelma dan gilap bakat tertinggi anda dan menjadi orang yang anda ditakdirkan untuk menjadi." Robin S. Sharma 

Catat Ulasan for " Penetapan Matlamat Hebat - Tingkatkan Motivasi"