Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tabiat Berjaya Menjadikan Kejayaan Sepanjang Hayat & Kecemerlangan Berjaya

Tabiat Berjaya Menjadikan Kejayaan Sepanjang Hayat & Kecemerlangan Berjaya

"Kami adalah apa yang kami lakukan berulang kali. Kecemerlangan itu, bukan satu perbuatan, tetapi satu kebiasaan." - Aristotle

Menjadi berjaya, sama ada peribadi atau perniagaan memerlukan tabiat yang baik. 

Dalam dunia perniagaan, anda perlu membentuk tabiat yang membolehkan anda melakukan "kerja rumah" anda. Baca akhbar, tinjau peluang, dan luangkan masa setiap hari untuk mendedikasikan secara khusus kepada usaha anda.

Kejayaan perhubungan melibatkan tabiat seperti mengenal pasti suka dan tidak suka orang lain, memahami situasi dan latar belakang mereka. Wawasan tentang kehendak dan keinginan mereka. Sekali lagi, adalah penting untuk memupuk tabiat yang membolehkan anda memahaminya untuk mencapai hubungan yang berjaya dengan mereka.

Ambil Nota Kejayaan

Berapa kali anda mempunyai idea sama ada melalui mimpi, semasa mencuci pinggan, atau duduk di meja anda, dan terfikir bahawa sebaik sahaja anda mempunyai masa, anda akan mencatatnya?

Apabila masa lapang itu berputar, anda telah melupakan sebahagian atau semua idea hebat itu. Simpan jurnal atau pad nota sentiasa berguna pada setiap masa. Apabila anda mempunyai idea, tuliskannya dengan segera.

Sama ada anda berada di seminar, mesyuarat santai atau perasan sesuatu yang istimewa dalam berita, ambil nota yang baik dan komprehensif. Ini bukan selalunya kemahiran semula jadi tetapi sesuatu yang perlu diperolehi. 

Anda ingin memberi perhatian kepada penekanan yang dibuat dan menangkapnya.

Walaupun ada bahan yang diedarkan, jika ada sesuatu yang anda rasa anda patut tangkap secara berasingan, lakukannya.

Nota yang baik akan membantu anda belajar dengan lebih baik dan menyediakan mata rujukan tambahan dalam mencapai matlamat kejayaan anda.

Penyimpanan Rekod

Sentiasa pastikan rekod anda dikemas kini. Ini termasuk maklumat hubungan, maklumat pelabur, Rancangan Perniagaan, maklumat peguam, perakaunan, semua yang anda sentuh mengenai matlamat anda. 

Selain itu, pastikan fail anda pada komputer anda disandarkan dan terkini. Pertama, anda tidak pernah tahu bila anda akan diminta untuk mendapatkan dokumen tertentu dan perlu memberikan penyelesaian yang cepat. Kedua, komputer mengalami ranap sistem dan ia akan menjadi bencana jika semua maklumat anda hilang secara tiba-tiba.

Simpan Jurnal Kejayaan Anda 

Semasa anda bekerja keras untuk mencapai kejayaan, tidak kira apa yang anda anggap kejayaan itu, anda perlu dapat melihat pencapaian anda. Mulakan jurnal dan jejak semua yang telah anda takluki.

Apabila anda berasa kecil hati atau kecewa, renungkan apa yang telah anda capai, dan cergaskan diri anda.

“Nampaknya, sebenarnya, seolah-olah separuh kedua kehidupan seorang lelaki terdiri daripada apa-apa selain tabiat yang telah dia kumpulkan semasa separuh masa pertama.” Feodor Dostoyevsky

Berdasarkan petikan ini, pastikan anda membentuk hanya tabiat yang akan membimbing anda ke arah kejayaan pada masa kini dan masa hadapan.

Catat Ulasan for " Tabiat Berjaya Menjadikan Kejayaan Sepanjang Hayat & Kecemerlangan Berjaya"