Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kejayaan Kepimpinan!

Kejayaan Kepimpinan!

Kepimpinan mempunyai konsep yang lebih luas daripada yang kita boleh fikirkan dan mengambil alih cabaran syarikat kerana anda sendiri masih merupakan konsep yang lebih luas, memahami butiran kepimpinan sebagai seorang individu adalah pekerjaan yang sangat rumit dari sudut pandangan orang awam tetapi seorang pemimpin sejati tidak akan menemui kesusahan sebegitu dalam perjalanannya menuju pencapaian. 

Saya sering tertanya-tanya dengan hairan bagaimana sesetengah pekerja syarikat hilang semangat terhadap kerja mereka; mereka hampir tidak tahu apa-apa tentang syarikat atau mengambil minat dalam aktiviti syarikat. 

Baru-baru ini, semasa kerja penyelidikan saya, saya pergi ke beberapa syarikat multinasional besar hanya untuk mengetahui 60% pekerja bekerja sangat kurang mengenai pengurusan syarikat, kini timbul persoalan, Adakah pekerja mengenali bos mereka dengan baik? 

Bagaimana bos mereka bekerja? Seorang pemimpin dikatakan berjaya dalam usahanya apabila dia dapat menempatkan dirinya di hati pekerja yang dia bekerjasama, dia mendedikasikan masa dan usahanya dalam membina laluan kejayaan untuk rakan-rakannya.

Apabila saya melihat beberapa pekerja hampir tidak mengetahui apa-apa tentang bos atau pengurus mereka, saya kasihan kepada organisasi kerana ia tidak berjaya dalam mewujudkan budaya semacam yang akan diserap ke dalam sistem kerja pekerja jika pengurusan itu dianjurkan sejak awal. 

Fakta yang difahami bahawa jika pekerja tidak tahu apa-apa tentang pengurusan, maka peranan pemimpin tidak luas, ia mempunyai akses yang sangat terhad kepada apa yang pekerja lakukan, mereka hampir tidak berinteraksi dengan mereka untuk mengetahui masalah mereka atau berkongsi kejayaan mereka. 

Nilai pemimpin bergantung pada pengajaran yang diberikan kepada pengikutnya, semoga apa pun prosesnya, dia harus dapat mengisi jurang antara pekerja bersamanya dengan hierarki atasan, interaksi adalah aspek terpenting bagi seorang pemimpin, jika dia kekal dalam dunia yang ego, orang tidak akan menghormati atau mengikut arahannya jadi peraturan pengurusan yang terbaik adalah keluar dari bilik anda dan bercakap dengan orang ramai.

Interaksi adalah asas kejayaan, melainkan kisah kejayaan, petua, helah, kaedah dikongsi mereka tidak boleh dinamakan sebagai kejayaan, apabila pengurus berkongsi kisah kejayaan syarikat mereka dengan pekerja mereka yang mereka rasa disertakan, mereka merasakan sebahagian daripada yang lebih besar. organisasi dan mereka mendapat motivasi untuk bekerja dengan lebih gigih lagi.  

Saya telah melihat organisasi, di mana terdapat beberapa hierarki pengurusan, tetapi setiap orang daripada mereka berinteraksi antara satu sama lain semasa mereka bercakap dengan rakan sekerja mereka, sudah tentu, ia tidak sepatutnya melampaui batas, ini sebenarnya perlu apabila pekerja bertanya sesuatu tentang bos mereka, ia memberi mereka peluang untuk menyatakan yang tidak diketahui dan tidak dijawab. 

Anda hanya boleh memimpin pasukan hanya jika mereka mengenali anda dengan baik, adalah penting untuk mengetahui lebih banyak lagi organisasi dan proses yang mereka usahakan. Pengetahuan asas adalah keutamaan bagi mana-mana syarikat, kerana ia memberi keyakinan kepada pekerja untuk menjawab pelanggan mereka dengan lebih sengaja dan lebih bersemangat.

Tugas utama seorang pemimpin adalah memberikan maklumat kepada pekerjanya dan melakukan tugas mereka dengan baik; dia memberi inspirasi kepada semua orang dan mencipta aura positif dalam persekitaran pejabat. 

Melalui tindakan seorang pemimpin seperti itu, pekerja merasa dekat dengan organisasi dan proses kerja yang mereka lakukan, mereka bermotivasi untuk memberikan yang terbaik kepada syarikat, ia adalah hubungan yang mereka sedar dan meneruskan untuk mencapai misi sebuah syarikat. 

Diberikan di bawah adalah beberapa perkara, saya rasa adalah penting untuk membuatkan pekerja anda berasa berhubung dengan organisasi tempat mereka bekerja:

  • Sedari perkara yang anda benar-benar ingin pekerja anda ketahui tentang syarikat itu.
  • Menganalisis proses komunikasi cara ia diterima dan disediakan dan jika perlu membuat penambahbaikan.
  • Lihat keberkesanan proses komunikasi di semua peringkat dalam syarikat.
  • Melaksanakan strategi dalam syarikat terutamanya untuk komunikasi dalaman dalam organisasi yang berkaitan dengan pengambilan baru, pekerja semasa.
  • Cipta meja maklumat di mana orang ramai boleh mendapatkan maklumat tentang pengurus dan nilai mereka sendiri dalam peringkat.
  • Pastikan maklumat tersebut sampai kepada setiap pekerja syarikat.

Walaupun pemimpin berusaha keras untuk mengumpulkan pekerja mereka, pekerja juga terikat untuk menyokong pemimpin mereka dalam tugas yang diberikan dalam syarikat dan untuk bekerjasama dengan semua orang dalam apa jua keadaan walaupun ia tidak berjalan mengikut kehendak mereka.

Catat Ulasan for " Kejayaan Kepimpinan!"