Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 Langkah Perancangan Kerjaya untuk Mencapai Kejayaan di Masa Depan

kejayaan

Kejayaan dalam kerjaya adalah sinonim dengan kemakmuran. Ia memerlukan pengetahuan dan perancangan kerjaya yang betul pada masa hadapan supaya anda boleh mencapai impian anda seperti yang anda mahukan.

Ini adalah sesuatu yang penting untuk pekerja. Dalam dunia pekerjaan, ada syarikat yang senang memikirkan kerjaya pekerjanya dan ada juga syarikat yang hanya menyusahkan pekerja tanpa memikirkan masa depan mereka.

Sebagai pekerja, anda mesti berhati-hati dalam memilih syarikat  dan jika anda sudah memasuki syarikat tersebut, anda boleh menganalisis lebih lanjut sama ada untuk kekal di syarikat yang sama atau berpindah jika anda tidak dapat memenuhi impian kerjaya anda. 

Jika anda berpindah juga ada dua pilihan, anda ingin berpindah ke syarikat lain atau memulakan perniagaan anda sendiri. Kedua-duanya mempunyai akibat masing-masing dan anda mesti boleh menjalaninya dengan perancangan yang baik juga.

Tidak semua orang memahami cara merancang kerjaya yang baik. Mereka tahu mereka ingin mempunyai kerjaya yang berjaya, tetapi kadang-kadang mereka tidak tahu bagaimana untuk mencapainya. Oleh itu, ketahui langkah-langkah yang boleh membantu anda mencipta dan mencapai rancangan kerjaya yang boleh dijadikan panduan.

1. Kembangkan Visi Pertama

Sekiranya syarikat mempunyai visi dan misi, pekerja juga mesti mempunyai visi. Visi ini boleh bermula dari impian yang ingin dicapai. Merujuk kepada ulasan Kamus Cambridge, visi ialah pandangan masa depan (view of the future). Jadi jika anda ingin mencipta visi, anda mesti boleh membayangkan diri anda pada masa hadapan, 5 hingga 10 tahun ke depan.

Jika anda masih keliru tentang membuat penglihatan, cuba kaedah berikut:

  • Tanya diri anda apa yang anda mahu pada masa hadapan.
  • Bayangkan apa yang anda akan jadi dalam beberapa tahun akan datang.
  • Jika masih sukar untuk membayangkan sehingga 5 tahun atau 10 tahun, mulakan dengan penglihatan 2 hingga 3 tahun.

Penglihatan adalah panduan ke mana seseorang harus pergi. Kena teliti dalam membuat visi, jangan jadi seperti memilih pakaian yang akan digunakan hari ini yang boleh menukar pakaian. Visi mestilah khusus, dan anda perlu mengujinya untuk melihat sama ada ia benar-benar apa yang anda mahukan pada masa hadapan. Penglihatan boleh berubah tetapi tidak terlalu kerap yang mengakibatkan tidak fokus malah gagal mencapainya.

2. Mula Mengenal Diri, Jangan Fokus pada Kelemahan, Teruskan Mendorong Kekuatan

Melihat kekuatan dan kelemahan ini bukanlah mudah. Kadang-kadang orang lain lebih memahami anda kerana ego anda kepada keinginan sebenarnya bukanlah bidang di mana anda mempunyai bakat. 

Untuk dapat mengetahui kelebihan dan kekurangan yang anda ada secara objektif, anda boleh meminta pendapat daripada beberapa rakan rapat. Perhatikan apa yang mereka katakan tentang kekuatan dan kelemahan anda.

Walaupun pendapat rakan yang anda minta input tidak sepadan dengan kepercayaan anda, cukupkan semuanya. Anda adalah orang yang perlu mengambil lebih banyak peranan untuk mengetahui kekuatan dan kelemahan anda kerana anda sepatutnya menjadi orang yang paling memahami anda.

3. Semak Pencapaian Lepas, Percepatkan Bidang Berjaya, Jangan Fokus pada Kegagalan

Dalam kerja atau aktiviti, jadikan kejayaan sebagai tabiat yang boleh dibanggakan. Setiap kali ada kegagalan, nilailah seketika dan lupakan serta merta, tetapi jika berjaya, nilailah dengan teliti agar dapat mengulanginya di masa hadapan dengan lebih gemilang lagi.

Adalah idea yang baik untuk merekodkan setiap anugerah atau pencapaian yang pernah anda terima semasa bekerja. Rekod pencapaian ini boleh berguna apabila mencari pekerjaan atau kerjaya baharu. Selain menjadikan resume atau CV lebih menarik, rekod pencapaian juga berguna untuk perancangan kerjaya masa hadapan.

4. Fokus dan Terus Meningkatkan Kemahiran Dikuasai

Kemahiran biasanya seiring dengan minat. Tidak salah untuk mengambil perhatian tentang kemahiran yang telah anda kuasai untuk merancang masa depan dengan lebih baik. Kemahiran tidak perlu banyak, yang penting menjadi pakar dalam satu bidang yang diminati. 

Contohnya, kemahiran menulis untuk tugas wartawan, selain kebolehan memerhati, menemu bual , menyiasat, menulis, mengedit, dan sebagainya.

Dengan mengambil nota dan mengetahui kemahiran yang dikuasai, anda boleh menyesuaikan jenis kerja yang berkaitan dengan kemahiran ini. Perancangan kerjaya juga lebih mudah dilakukan kerana ia tidak terhad kepada satu jenis kerja sahaja.

5. Ikuti Passion kerana Passion akan Menyokong Kemahiran Supaya Anda Boleh Menjadi Profesional di Tempat Kerja

Bekerja dengan semangat akan menjadikan anda lebih produktif, kerana dengan semangat  anda akan sanggup mengorbankan apa sahaja termasuk wang, masa dan tenaga. Keghairahan akan memberikan kepuasan dan rasa gembira yang tidak dapat dibayar dengan apa-apa.

Contoh semangat adalah sebagai contoh anda seorang pekerja di syarikat IT dan sangat berminat untuk mengatakan teknologi komputer dan gajet , jika anda sudah mempunyai minat dalam bidang itu, maka anda akan bersedia untuk mengembangkan minat dalam bidang itu selepas bekerja. . Mungkin anda akan mendapat ilmu baru dalam bidang teknologi komputer.

Ini juga adalah sebaliknya jika jawatan anda bekerja dalam bidang yang anda tidak suka. Daripada membuang masa, lebih baik cari kerja yang sesuai dengan minat anda supaya hasil kerja anda dimaksimumkan.

6. Baca Trend dan Peluang Kerjaya Masa Depan dengan Berhati-hati

Kepesatan perkembangan teknologi seperti hari ini, sama ada kita sedar atau tidak, telah menutup beberapa pekerjaan sekaligus membuka peluang kerjaya dalam bidang lain. Contohnya, pekerjaan atau bidang yang berkaitan dengan surat-menyurat, fotografi, dan seumpamanya. Sebaliknya, peluang untuk bekerja dalam bidang aplikasi dan transaksi berasaskan dalam talian  sangat terbuka luas.

Anda perlu berhati-hati untuk membaca trend masa depan ini. Jangan biarkan anda mengusahakan sawah yang ternyata tidak lagi diperlukan pada masa hadapan kerana dihimpit dengan kemajuan teknologi. Jika anda tidak dapat meramalkan trend masa hadapan, sekurang-kurangnya anda boleh dengan cepat menyesuaikan dan menyesuaikan kemahiran yang anda ada dengan keadaan semasa.

7. Cipta Laluan Kerjaya Terukur dengan Kaedah “SMART”.

Kaedah SMART, iaitu Spesific, Measurable, Achievable, Realistic , dan Time-bound digunakan secara meluas dalam perancangan kerjaya kerana ia lebih spesifik, boleh dicapai, realistik, dan mempunyai tarikh akhir dalam mencapai matlamat.

Anda boleh memulakan kaedah ini dengan menentukan apa yang akan anda lakukan dalam beberapa tahun akan datang. Anda boleh mulakan dengan perancangan setiap tahun, setiap 6 bulan, malah matlamat setiap bulan.

8.  Melaksanakan Rancangan Kerjaya Yang Telah Dibuat Berdisiplin dan Bertanggungjawab

Ramai yang gagal kerana tidak berdisiplin dalam melaksanakan perancangan yang telah dibuat. Perancangan yang teliti dan terperinci tidak akan bermakna tanpa pelaksanaan. Kaedah SMART akan membantu memberikan banyak panduan tentang cara membuat rancangan kerjaya yang betul.

9. Untuk menyokong matlamat yang ingin anda capai, teruskan meningkatkan kemahiran dan tahap pendidikan anda

Tidak jarang rancangan kerjaya yang ingin dicapai memerlukan kemahiran yang mencukupi dan tahap pendidikan yang setara. Suka atau tidak, anda perlu melakukan ini. Meningkatkan kemahiran dan pendidikan juga boleh menjadi medium anda untuk meluaskan ufuk, perhubungan dan peluang kerjaya atau perniagaan yang lebih baik pada masa hadapan.

10. Menilai Perancangan Kerjaya Secara Berkala, Ia Boleh Setiap Suku Tahun, Semester, atau Tahunan

Penilaian rutin adalah bahagian penting dalam perancangan. Aktiviti penilaian ini bertujuan untuk mengawal dan menambah baik perkara yang telah dilakukan sama ada sesuai dalam laluan perancangan kerjaya atau terpesong. Sebaliknya, penilaian berkala terhadap perancangan kerjaya juga boleh digunakan sebagai kaedah yang berkesan untuk mencapai matlamat kerjaya secara berkala.

Memahami Potensi Diri dan Penilaian Berkala sebagai Kunci Masa Depan Cerah

Dalam membuat rancangan kerjaya, anda perlu meluangkan masa untuk mengenali diri anda, dan melihat peluang di luar anda. Lebih awal merancang kerjaya lebih baik, syaratnya anda perlu bertindak mengikut perancangan dan menilai secara berkala.

Jika perlu, berunding dengan jabatan kakitangan untuk perancangan kerjaya yang lebih baik. Langkah-langkah di atas boleh membantu mewujudkan "laluan kerjaya" yang baik pada masa hadapan.

sumber: https://www.cermati.com/artikel/perencanaan-karier

Catat Ulasan for " 10 Langkah Perancangan Kerjaya untuk Mencapai Kejayaan di Masa Depan"