Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nasihat Pengambilan Pekerja Teratas

Nasihat Pengambilan Pekerja Teratas

Mengikuti nasihat pengambilan pekerja teratas akan membantu perniagaan mencari pekerja terbaik yang tersedia di luar sana atau mereka yang ingin menukar pekerjaan. Lebih ramai pekerja berkualiti yang diambil oleh perniagaan, lebih baik syarikat itu secara keseluruhan dalam kebanyakan kes. 

Mengetahui cara mengupah pekerja dan menyingkirkan orang yang bukan calon yang baik juga akan menjimatkan masa dan wang perniagaan yang berkaitan dengan latihan dan akhirnya memecat orang yang tidak sesuai untuk pekerjaan itu. 

Semak beberapa nasihat pengambilan pekerja yang disenaraikan di bawah untuk mendapatkan bantuan dalam mengambil pekerja baharu anda.

1. Paparkan Nilai Syarikat Anda 

Memaparkan nilai syarikat anda dengan jelas akan menarik beberapa pekerja yang lebih baik di luar sana, kerana ia akan memberi mereka pemahaman sebenar tentang syarikat anda sebaik sahaja mereka menduduki temuduga pertama mereka. 

Adakah terdapat keselarasan antara nilai peribadi dan korporat? Sebagai contoh, adakah syarikat anda bertanggungjawab ke atas apa yang dilakukannya untuk keuntungan? Adakah syarikat anda memberi cuti kepada pekerja mereka, percutian berbayar atau faedah?

Adakah syarikat anda melayan pekerjanya seperti keluarga atau adakah ia melayan mereka seperti bahagian mesin? Semua perkara ini harus diambil kira dan dibentangkan dengan jelas kepada pekerja ini supaya mereka tahu perkara yang mereka hadapi.

2. Reputasi Positif

Apakah reputasi syarikat anda di pasaran? Pekerja teratas biasanya ingin bekerja di syarikat yang hebat, bukan hanya syarikat yang membayar mereka paling banyak wang. Jadi perkuatkan ini atau bersedia untuk bercakap tentang reputasi syarikat anda atau ke mana anda ingin pergi dalam beberapa tahun akan datang, dengan pekerja terkemuka ini membantu mengemudi kapal pepatah. 

Reputasi pergi jauh apabila melibatkan pekerja pintar, keras dan berbakat, kerana kebanyakan mereka tahu adalah lebih baik untuk bergembira dan mencintai kehidupan kerja mereka daripada dibayar banyak wang dan membenci apa yang mereka lakukan setiap hari. Sudah tentu, jika anda boleh membayar banyak wang, ini juga akan membantu mempengaruhi keputusan mereka.

3. Tunjukkan Persekitaran Kerja

Adakah perniagaan anda mempunyai persekitaran kerja yang menyeronokkan dan santai di mana pekerja berseronok semasa mereka melakukan kerja mereka atau adakah ia pantas dan tekanan tinggi? 

Kedua-duanya tidak semestinya buruk, tetapi adalah penting untuk menunjukkan persekitaran kerja kepada pekerja teratas ini supaya mereka tahu apa yang mereka hadapi dan apa tekanan kerja hari demi hari. Bawa mereka melawat pejabat pada hari kerja rawak supaya mereka dapat merasai bagaimana rasanya menjadi pekerja di syarikat anda.

4. Ruang untuk Berpindah

Apabila mencari pekerja teratas, tunjukkan kepada mereka cara bekerja untuk syarikat anda akan membolehkan mereka meningkatkan kedudukan dan tanggungjawab mereka dalam masa yang singkat berdasarkan kerja keras mereka. 

Kebanyakan pekerja terbaik di luar sana mahukan kenaikan pangkat dan lebih kuasa membuat keputusan selepas tempoh masa yang ditetapkan, dan bukannya tertanya-tanya bila mereka akan mendapat kenaikan pangkat seterusnya. Dengan meletakkan tepat bila mereka akan dinaikkan pangkat, anda akan memberi mereka sesuatu yang khusus untuk bekerja sebaik sahaja mereka diupah.

Petua untuk Mengambil Pekerja Pertama Anda

Mengambil pekerja pertama anda adalah langkah utama dalam mana-mana perniagaan kecil. Sebelum anda memberi komitmen kepada orang tertentu, luangkan masa untuk menyelidik proses dan ketahui perkara yang anda inginkan daripada pengalaman itu. 

Jangan melompat pada orang pertama yang datang bersama. Sebaliknya ketahui bahawa anda boleh memilih siapa yang anda pilih untuk menjadi sebahagian daripada syarikat anda.

Sebaik sahaja anda membuat keputusan untuk mengupah seseorang untuk syarikat anda, anda harus menulis apa yang akan dilakukan oleh orang itu. Buat huraian kerja untuk pekerja pertama anda yang sespesifik mungkin. 

Walaupun kebanyakan huraian mempunyai klausa yang samar-samar di sepanjang baris "tugas lain seperti yang diberikan", sebahagian besar tanggungjawab kerja pekerja harus dinyatakan.

Luangkan sedikit masa untuk memutuskan siapa yang akan menjadi calon yang ideal untuk pekerjaan yang anda sediakan. Mungkin anda mahukan seseorang yang mempunyai ijazah bersekutu dalam perniagaan dan dua tahun pengalaman kerja. Anda mungkin lebih suka seseorang yang dwibahasa atau yang mempunyai pensijilan profesional. 

Gunakan profil "calon sempurna" ini untuk membantu membimbing anda sepanjang perjalanan. Tetapi bersedia untuk mengurangkan jangkaan tersebut kepada versi "calon yang cukup baik" yang lebih lembut. Jadikan kelayakan untuk orang itu sebagai asas untuk diterbitkan dalam iklan kerja anda.

Cull menyambung semula kepada sedozen atau lebih orang yang memenuhi keperluan asas. Semasa anda mula menemu bual orang ini, nilaikan mereka terhadap kedua-dua "calon yang cukup baik" dan "calon yang sempurna"

Gunakan intuisi anda. Jika sesuatu tentang orang itu tidak sesuai dengan anda semasa temuduga, pengambilan pekerja itu boleh mengakibatkan konflik personaliti.

Ingat bahawa anda tidak bertanggungjawab untuk mengupah sesiapa dari kumpulan awal anda, dan anda boleh mengupah seseorang yang tidak mempunyai semua kelayakan tetapi anda fikir ia sesuai juga. Kunci dalam mengambil pekerja pertama anda adalah untuk memastikan bahawa orang itu akan membantu imej perniagaan anda.

Catat Ulasan for " Nasihat Pengambilan Pekerja Teratas"