Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 Tabiat Penting untuk Pengurus HR yang Baik

5 Tabiat Penting untuk Pengurus HR yang Baik

Terdapat beberapa kaedah yang anda boleh mula lakukan untuk menambah baik sebagai pengurus HR kerana menjadi pengurus HR tidak semudah yang kelihatan pada mulanya. 

Berikut ialah lima ciri teratas pengurus HR yang berjaya:

Dengar Lagi, Kurangkan Bercakap

Memandangkan sebahagian besar tugas pengurus HR melibatkan menggariskan kepada pekerja baharu tugas mereka, nasihat ini pada mulanya mungkin kelihatan agak sinis, tetapi sebenarnya, yang terbaik tindakan adalah lebih banyak mendengar dan kurang bercakap.

Anda akan dapat memahami dengan lebih baik apa yang pekerja anda inginkan dan apa yang mereka tidak faham jika anda mendengar apa yang mereka katakan. Hasilnya, anda akan dapat memenuhi permintaan mereka dan menjelaskan apa sahaja yang mereka tidak faham. Untuk mengelakkan situasi janggal, hanya perlu mengekalkan komunikasi yang berkesan.

Untuk itu, pastikan anda menggunakan perkataan yang sesuai semasa berkomunikasi dengan kakitangan supaya mereka memahami apa yang diharapkan daripada mereka. Sama seperti perkongsian, komunikasi yang berkesan memerlukan dua orang untuk menawarkan dan menerima. 

Sentiasa ingat perkara ini apabila bercakap dengan pekerja melalui teks, telefon, panggilan video atau secara peribadi.

Ketahui Masa Berkompromi

Sukar untuk berkompromi, sama ada di tempat kerja, rumah atau dalam persekitaran sosial. Semua orang mahu perkara dilakukan dengan cara mereka sendiri, jadi masuk akal bahawa anda, pengurus HR, ingin memastikan perkara itu terkawal. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk anda belajar cara berkompromi dan bila untuk berbuat demikian.

Bercakap dengan pekerja tentang keinginan mereka dan jenis kebimbangan mereka tentang isu tertentu adalah salah satu cara paling mudah untuk mencapai kompromi. Selepas memberikan perhatian sepenuhnya kepada mereka, tawarkan sesuatu sebagai pertukaran. Cuba teruskan perbualan dan dapatkan penyelesaian alternatif jika mereka tidak berpuas hati dengan cadangan anda.

Perlu diingat bahawa anda mesti bersedia untuk berkompromi untuk memastikan saluran komunikasi terbuka dengan kakitangan anda, memupuk semangat kerja berpasukan dan memudahkan kerjasama.

Lakukan Apa Yang Benar-Benar Berfungsi

Setiap pengurus HR yang cekap sedar bahawa beberapa strategi lebih berjaya daripada yang lain. Dan walaupun sesuatu kelihatan tidak masuk akal kepada anda walaupun ia berkesan, anda masih harus menggunakannya selagi ia terus berfungsi.

Sebagai contoh, jika anda sedar bahawa adalah berfaedah untuk menyumber luar penulisan dokumen tertentu sebagai sebahagian daripada pekerjaan anda, anda harus terus mengupah penulis daripada Penilaian Penulis Dalam Talian atau sumber dalam talian lain untuk menyelesaikan tugasan yang mudah tetapi memakan masa ini untuk anda. Anda akan dapat menumpukan perhatian pada isu yang lebih penting dengan cara ini.

Anda mungkin sentiasa berunding dengan pakar atau hanya bertanya kepada penyelia anda jika apa yang anda lakukan adalah apa yang dia mahu anda lakukan jika anda tidak pasti tentang pilihan tertentu. (Ini sama dengan komunikasi yang berkesan, tetapi ia sebenarnya sangat penting.)

Ambil Risiko dan Eksperimen

Pengambilan risiko dan percubaan adalah bahagian pertumbuhan biasa. Sama ada anda mahu jabatan HR anda maju, anda mesti mula mencuba sekali-sekala untuk menentukan sama ada terdapat perkara lain yang mungkin lebih berjaya daripada apa yang anda lakukan sekarang.

Sebagai contoh, ujian A/B telah menunjukkan teknik yang agak baik untuk menentukan sama ada teori anda mengenai taktik tertentu adalah tepat. Jika anda berpendapat bahawa untuk mengisih pemohon dengan betul, proses pengambilan pekerja harus dipanjangkan dan dipisahkan kepada beberapa peringkat, kemudian cuba pendekatan ini pada kali seterusnya organisasi anda mempunyai pembukaan untuk jawatan baharu.

Walau apa pun, sentiasa tumpukan perhatian pada memperhalusi prestasi dan gaya kerja anda. Pengurus HR yang baik tidak akan melepaskan peluang untuk mengambil sedikit peluang untuk melihat sama ada terdapat kaedah yang lebih baik yang mereka belum cuba sebelum ini kerana mereka sedar bahawa sentiasa ada ruang untuk penambahbaikan.

Raikan Kejayaan

Dan akhir sekali, sentiasa bergembira dengan pencapaian. Sama ada kemenangan sederhana untuk pekerja baharu atau kejayaan besar untuk keseluruhan jabatan Pemasaran, adalah penting untuk anda mengiktiraf pencapaian ini dan kerja keras ahli kakitangan anda.

Bahagian HR bertanggungjawab untuk mengekalkan tahap kepuasan pekerja yang tinggi dan menunjukkan nilai syarikat kepada mereka. Salah satu kaedah yang paling berjaya untuk melakukan ini ialah memberi ganjaran kepada kakitangan dengan lebih banyak hari percutian, hadiah, bonus bulanan, percutian perayaan dan faedah lain.

By the way, menyediakan tempat kerja yang menyenangkan adalah tanggungjawab tetap perniagaan, bukan kaedah untuk meraikan kejayaan. Keadaan kerja yang baik tidak boleh dilihat sebagai luar biasa; sentiasa menjaga kakitangan anda.

Pada akhirnya, anda akan dapat menjadi pengurus HR yang lebih berjaya dan produktif jika anda berusaha untuk memupuk lima tingkah laku ini.

Catat Ulasan for " 5 Tabiat Penting untuk Pengurus HR yang Baik"